Macro

“ik kan intens genieten van de kleine wereld”

U ziet een selectie uit mijn portfolio.

Klik op een afbeelding voor optimale weergave.

10 macro tips !
Pas deze macrotips toe en kom tot betere resultaten.
Zie het licht

Het klinkt logisch maar velen doen het niet. Zoek het licht op en de plaatsen waar het zonlicht in of op valt. De macro wereld zal zich voor je openen. Insecten kruipen vaak omhoog om zich op te warmen en zelf kan je op lagere iso waardes en met snellere sluitertijden je foto’s maken, wat bewegingsonscherpte voorkomt.

Windstilte
Als iets funest is dan is het wind. bewegende onderwerpen zwiepend van links naar rechts wil je voorkomen. Kan je dan niet fotograferen als er wel wind staat ? In het open veld wordt het moeilijk maar ga in de luwte staan van de bosjes. Er is meestal wel 1 kant windvrij. Zoek verder de nisjes op in de bosjes / struiken. Gegarandeerd windvrij en je vind er vaak ook veel.
Ga eens zitten
Ik zie niets en ik vind niets is een veel gehoorde klacht in het veld. Ook ik heb daar wel last van dat ik aan insecten of kleine onderwerpen voorbij loop. Ga eens gehurkt zitten en wacht 5 minuten. Ik kan je garanderen dat je ogen opeens veel meer zien. Insecten kruipen weg als je langs loopt. Zit je stil vorm je geen gevaar meer en komen ze vaak tevoorschijn.
Reflectiescherm
Neem een reflectiescherm mee het veld in. ideaal om met je knieën op te zitten. Het scheelt je natte en koude knieën. Tevens zorgt het net voor dat extra beetje licht wat je nodig hebt. Je ontdekt een mooi insect maar je kan alleen tegen de zon in fotograferen ! Hoe handig is het dan om licht terug te kaatsen via een reflectiescherm. Gebruik de zilveren kant die het sterkst het licht terug kaatst. Een 80cm is groot genoeg en HIER verkrijgbaar.
Douchen

Ga svp niet douchen voordat je het veld in gaat. Doe je dit wel ben je een magneet voor allerlei insecten omdat je zo heerlijk zoet ruikt. Wel handig want dan komt men naar je toe deze zomer ;-), Maar verder zeer onhandig als je niet teveel gestoken wilt worden. Dus wekker zetten, kleren aan en hup het veld in !

Kleding

Kleed je goed aan ! Dat wil zeggen ga niet in korte broek en een T-shirt het veld in. Het staat wel stoer maar je hebt er niets aan. Je wordt meestal lek gestoken door de muggen, dazen, horzels e.d. ik kan daar persoonlijk heel slecht tegen. Een petje is ook geen overbodige luxe en voorkomt dat beesten in je haar gaan zitten. Een fotografen vest is ook lekker daar je veel zakken hebt om spullen mee te nemen. Last but not least kijk uit voor teken ( neem teketang mee )en controleer jezelf als je thuis bent. Trek je sokken over je broekspijpen dat scheelt al een hoop en draag zoals eerder aangehaald geen korte mouwen.

Statief
Gebruik een goed in te stellen statief ! Het voorkomt bewegingsonscherpte. Het is aan 1 kant best lastig daar statief er ook vaak voor zorgt dat het insect al gevlogen is voordat je zelf alles in stelling hebt gebracht. Is dit niet het geval pluk je daar zeker de voordelen van. Een balhoofd en evt. instelslede zijn ook geen overbodige luxe. Gebruik niet een te licht statief dit veroorzaakt toch trillingen en dan is goedkoop duurkoop. Carbon is aan te raden daar dit licht in gewicht is en makkelijk mee te nemen is het veld in.
Wekker
Zet de wekker eens op 5 uur. Weet wanneer de zon op komt en geniet van een mooie ochtendwandeling of het alleen zijn in het bos/park. Zie hoe de insecten en bloemen wereld ontwaakt. Vaak geeft de ochtend dauw een extra dimensie aan je foto’s. Insecten kunnen vaak ook niet heel goed bewegen/vliegen en moeten zich eerst opwarmen aan de zon. Dit is voor jou makkelijker om te fotograferen en de insecten te benaderen.
Weer
Voordat je de wekker zet is het misschien handig om de weersverwachting in de gaten te houden en een buienradar app op je smartphone te zetten. Check de windsnelheden voor de ochtenduren, wordt er dauw verwacht of mist. Een kleine moeite en verhoogt je scoringskans op een goede macro.
Respect
Respecteer de natuur en de dierenwereld. Laat insecten en planten in hun waarde. Je ontkomt er niet aan dat er wel eens wat takjes sneuvelen. Insecten hebben het niet op jou en zijn bang of kruipen weg. Ga insecten niet oppakken of extra nat spuiten zoals wel gebeurd. Laat ze in hun waarde en je krijgt er een mooie foto voor terug. Succes !
Arend Spaans

Telefoon: 06-29096230 | 0224-722364

Postbus 454 1740 AL Schagen

Volg mij

Studio

Studio: uitsluitend op afspraak

Schrepel 5D 1648 GC De Goorn

Pin It on Pinterest

Share This