Macro

‘ik kan intens genieten mijn kleine wereld’

U ziet een selectie uit mijn portfolio.

Klik op een afbeelding voor optimale weergave.

© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans

10 macro tips !

Pas deze macrotips toe en kom tot betere resultaten.

Zie het licht

Het klinkt logisch maar velen doen het niet. Zoek het licht op en de plaatsen waar het zonlicht in of op valt. De macro wereld zal zich voor u openen. Insecten kruipen vaak omhoog om zich op te warmen en zelf kan u op lagere iso waardes en met snellere sluitertijden uw foto’s maken, wat bewegingsonscherpte voorkomt.

Windstilte

Als iets funest is dan is het wind. bewegende onderwerpen zwiepend van links naar rechts wilt u voorkomen. Kan u dan niet fotograferen als er wel wind staat? In het open veld wordt het moeilijk maar ga in de luwte staan van de bosjes. Er is meestal wel 1 kant windvrij. Zoek verder de nisjes op in de bosjes / struiken. Gegarandeerd windvrij en u vind er vaak genoeg onderwerpen.

Ga eens zitten

Ik zie niets en ik vind niets is een veel gehoorde klacht in het veld. Ook ik heb daar wel eens last van dat ik aan insecten of kleine onderwerpen voorbij loop. Ga eens gehurkt zitten en wacht 5 minuten. Ik kan u garanderen dat uw ogen opeens veel meer zien. Insecten kruipen weg als u langs loopt. Zit u stil vormt u geen gevaar meer en komen ze vaak tevoorschijn.

Reflectiescherm

Neem een reflectiescherm mee het veld in. ideaal om met je knieën op te zitten. Het scheelt u natte en koude knieën. Tevens zorgt het net voor dat extra beetje licht wat u nodig heeft. U ontdekt een mooi insect maar u kan alleen tegen de zon in fotograferen! Hoe handig is het dan om licht terug te kaatsen via een reflectiescherm. Gebruik de zilveren kant welke het licht het sterkst terugkaatst. Nadeel is wel dat het harder licht is dan de witte kant. Tevens is het diffuus paneel goed te gebruiken om het harde licht te breken.

Douchen

Ga svp niet douchen voordat u het veld in gaat. Doer u dit wel bent u een extra magneet voor allerlei insecten omdat u zo heerlijk zoet ruikt. Wel handig want dan komt men naar u toe deze zomer ;-), Maar verder zeer onhandig als u niet teveel gestoken wilt worden. Dus wekker zetten, kleren aan en hup het veld in !

Kleding

Kleed u goed aan ! Dat wil zeggen ga niet in korte broek en een T-shirt het veld in. Het staat wel stoer maar u heeft er niets aan. U wordt meestal lek gestoken door de muggen, dazen, horzels e.d. ik kan daar persoonlijk heel slecht tegen. Een petje is ook geen overbodige luxe en voorkomt dat beesten in uw haar gaan zitten. Een fotografen vest is ook handig daar u veel zakken heeft om spullen mee te nemen. Last but not least kijk uit voor teken ( neem teketang mee in uw tas ) en controleer u zelf als u thuis komt. Trek uw sokken over uw broekspijpen dat scheelt al een hoop en draag zoals eerder aangehaald geen korte mouwen.

Statief

Gebruik een goed in te stellen statief ! Het voorkomt bewegingsonscherpte. Het is aan 1 kant best lastig daar statief er ook vaak voor zorgt dat het insect al gevlogen is voordat u zelf alles in stelling heeft gebracht. Is dit niet het geval plukt u daar zeker de voordelen van. Een balhoofd en evt. instelslede zijn ook geen overbodige luxe. Gebruik niet een te licht statief dit veroorzaakt toch trillingen en dan is goedkoop duurkoop. Carbon is aan te raden daar dit licht in gewicht is en makkelijk mee te nemen is het veld in. Een ideaal macro statief voor laag bij de grond met een kleine voetprint is de Benro TMS07A. Te verkrijgen bij de betere vakhandel.

Wekker

Zet de wekker eens op 5 uur. Weet wanneer de zon op komt en geniet van een mooie ochtendwandeling of het alleen zijn in het bos/park. Zie hoe de insecten en bloemen wereld ontwaakt. Vaak geeft de ochtend dauw een extra dimensie aan je foto’s. Insecten kunnen ook niet heel goed bewegen/vliegen en moeten zich eerst opwarmen aan de zon. Dit is voor u makkelijker om te fotograferen en de insecten te benaderen.

Weer

Voordat u de wekker zet is het misschien handig om de weersverwachting in de gaten te houden en een buienradar app op je smartphone te zetten. Check de windsnelheden voor de ochtenduren, wordt er dauw verwacht of mist. Een kleine moeite en verhoogt uw scoringskans op een goede macro foto.

Respect

Respecteer de natuur en de dierenwereld. Laat insecten en planten in hun waarde. U ontkomt er niet aan dat er wel eens wat takjes sneuvelen. Insecten hebben het niet op u en uw camera en zijn bang of kruipen weg. Ga insecten niet oppakken of extra nat spuiten zoals wel gebeurd. Laat ze in hun waarde en u krijgt er een mooie foto voor terug. Succes !

Arend Spaans

Telefoon: 06-29096230.

Postbus 454 1740 AL Schagen.

Volg mij

Studio

Studio: uitsluitend op afspraak.

Antonie van Leeuwenhoekweg 35.

2408 AK Alphen aan den Rijn.

Pin It on Pinterest

Share This