Recensies

In 2010 ben ik gestart met het geven van workshops en masterclasses welke gericht zijn op  o.a. studio / model, macro, roofvogel, stacking / pro-capture, Photoshop en Highspeed fotografie.

Sinds 2016 is er een opleiding een opleiding Pro Visagist en Pro Make-up Artist, verzorgd door Anne Loos visagie opleidingen.

Denkt u ook eens aan een 1 op 1 workshop en vraag mij het hemd van mijn lijf 😉

Leest u de reacties eens door en kom langs voor leerzame workshop of masterclass in mijn studio. Ook op locatie mogelijk, vraag naar de mogelijkheden.

Opleidingen / Workshops  en Masterclasses zijn deels aftrekbaar van de belasting. Ontdek uw mogelijkheden en Investeer in u zelf.

Kijk in de agenda voor actuele data.

Laat een recensie achter

Masterclass of workshop gevolgd ? Schrijf een recensie.

Privacy statement

Workshop Pro Capture en Stacking van Anne en Arend gevolgd.

Goede uitleg, hoop van opgestoken.
De gehele dag zeer goed verzorgd, lekkere lunch.

Ook locatie waar de uitleg wordt gegeven zeer mooi en makkelijk bereikbaar.
En waar we mochten oefenen met advies en vragen aan Arend en Anne was ook fantastisch.
Nu gaan we oefenen.

Jacqueline

De workshop Focus Stacking en ProCapture van Arend Spaans en Anne Loos was uitstekend. Heldere uitleg, hulp waar nodig, fijne sfeer. Het licht was die dag minder goed, maar naderhand thuis lukte het prima. Bedankt.

Corlène

workshop Pro Capture en Focus Stacking. Met name was ik geïnteresseerd in pro capture. Duidelijke uitleg. Prima verzorging (lunch en na het fotograferen wat te drinken in de vlindertuin).  Zowel Anne als Arend hebben alle tijd voor je! Topdagje!

Margriet

Heb genoten van de workshop focus stacking en pro capture. Vlinders in vlucht fotograferen is echt niet eenvoudig, maar nu er eenmaal een beginnetje is gemaakt hoop ik vaker vlindertuinen te bezoeken. Arend en Anne leggen vooraf in heldere bewoordingen uit waar je op moet letten en welke instellingen je moet gebruiken. Eenmaal in de vlindertuin mag je hiermee aan de slag. Zij helpen je waarmee je maar wilt. Vond de cursus dus zeer leerzaam. Nogmaals dank!

Ellen

Zeer informatieve, leerzame workshop Pro Captive en Leuke dag, met heldere uitleg en begeleiding. Goede verzorging. Combinatie van theorie en praktijk als zeer prettig ervaren.

Jan

Zeer informatieve, leerzame workshop Pro Captive en Focusstacking op een hele relaxte, gezellige en tevens verzorgde manier gegeven. Staan open voor elke vraag en veel geleerd!
Gewoon klasse gedaan Arend en Anne!

Carla

Zaterdag 25 januari een hele leuke en leerzame workshop gevolg “Gooi je eigen glazen in”.
Ook het stukje nabewerking in Photoshop was erg leerzaam.
Ik kom zeker nog eens terug voor een andere workshop.

Mariska

Afgelopen zondag een super gave workshop dag gehad. Top Arend weer veel geleerd en Jaap wat een geweldige bommen werper was je.
“Gooi je eigen glazen in”.
Ik kan het iedereen aanraden!!!

Anneke

Leuke workshop “gooi je eigen glazen in” bij Arend gevolgd. Super gezellig en leerzaam. Geduldig helpt Arend je met de camera betreft de instellingen. Koffie thee broodjes staan klaar. Mooie ruime werkvloer. Kortom, een geslaagde dag.

Carla

De workshop Gooi je eigen glazen in is superleuk om te doen. Kleine groep dus genoeg kansen om met geslaagde foto’s thuis te komen. En de tips hoe je met Photoshop die relatief eenvoudig een boost kan geven is een plus. De begeleiding en verzorging van de dag waren geweldig. Het was de reis uit West Brabant meer dan waard.

Jeroen

Recentelijk bij Arend Spaans  de workshop : Gooi je eigen glazen in ‘ gedaan .. Wat een  feest ?.. Een mooie ruimte .. Kleinschalig met aandacht voor iedereen , goede uitleg en hulp bij het instellen van de  camera. Arend  is naast fotograaf een goede gastheer .. Koffie Thee fris , koek  en lekkere broodjes.. Goed voor  écht een dag uit !  Naast  de
veiligheid  was het een groot plezier. Met  aandacht
voor de nabewerking  om  je foto áf te maken  kan ik met een gerust hart  deze cursus aanraden
Een Toppertje????

Yvonne

Workshop gooi je eigen glazen in gevolgd
Erg leuk en leerzaam om te doen onder begeleiding van Arend Spaans  die goede uitleg en  en tips gaf ook over de nabewerking.
Het is zo goed bevallen dat ik het zeker nog een keer ga doen . Groetjes Ed

Ed

Is alweer weer twee weken gelden maar wat heb ik een top dag gehad, bij Jeroen Settels roofvogels, en schitterende plaatjes geschoten met dank aan Arend Spaans. Ik kom zeker terug om een andere workshop te doen bij Arend Spaans

Website: https://wwwraymondengelenphotografie.nl

Raymond

Toffe workshop gedaan in Luttelgeest – Orchideeënhoeve bij Anne – Pro Capture en Arend – foto stacking.
Na een duidelijke presentatie en uitleg van beide, veel hulp hij het instellen van de camera’s. Na de de presentatie de vlindertuin in
en met het geleerde aan de slag, niet makkelijk, maar voor vragen en/of nadere uitleg kon je  bij beide terecht!
Heerlijke dag gehad, genoten.  Anne en Arend nogmaals hartelijke dag.

Nieske

Workshop foto stacking en pro capture.
Twee enthousiaste fotografen die helder uitleg geven en open staan voor vragen. Ze creëren bovendien een ontspannen sfeer, waardoor de cursisten ook makkelijk met elkaar aan de praat raken en elkaar helpen.
Dank. Was een prima dag.

Website: www.emmelafoto.nl

Maaike

Gave workshop! Feedback en info over het fotograferen zijn nuttig en zorgen voor mooie resultaten! Locatie is top, mooie vogels en personeel die zorgt dat je de mooiste foto’s kan maken

Instagram:  @closetowildlife

Niels

Het is al een een paar weken geleden en ik ben nog aan het nagenieten van de roofvogel workshop van Arend in samenwerking met Settels Vogels.  Alles  is goed verzorgd- lunch, versnaperingen, drank en uiteraard uitleg over camera settings, en  veel tips.  Door een kleine groep komt iedereen makkelijk aan de buurt.  Kortom een dag die snel voorbij vliegt maar ook een dag  die je  niet  snel zal vergeten.

John

Ben op 11 mei naar de roofvogelworkshop geweest, wat heb ik genoten en wat hebben we veel gezien, de hele dag zijn we goed verzorgd, 
Barbecue na, tussendoor nog hapjes, drinken….fantastisch mooie vogels van Jeroen Settels. 
Het was een geweldige dag en kan ‘m iedereen aanraden..!!!

Brigitte

Samen met mijn fotomaatjes de Workshop Roofvogels fotografie gevolgd bij Arend Spaans en Jeroen Settels en zijn team. Wat een vakmanschap en wat een heerlijk goed verzorgde dag hebben we gehad. Zal deze workshop van harte aan bevelen bij mijn fotoclub. groetjes Ineke

Ineke

Met enige regelmaat roofvogel foto’s van Arend voorbij zien komen op het internet en dan denk je ‘Tsjonge, dát is bijzonder, dat wil ik ook… Op 11-5-2019 de workshop  Roofvogels fotograferen gevolgd bij Arend en dat is in alle opzichten bijzonder goed bevallen. Leuke en ontspannen sfeer, veel ruimte voor persoonlijke aandacht, enorm inspirerend en uitdagend en je gaat na afloop met een enorme verzameling goede foto’s naar huis. Dit is één van de allerleukste workshops die ik ooit heb gevolgd. Met veel dank aan Arend Spaans en Jeroen Settels en zijn roofvogels!

Website: www.perfectplaatje.nl

Jan

Wat een ontzettend mooie workshop de roofvogelfotografie! Een groot scala aan vogels van Jeroen Settels en de kennis van Arend bij elkaar hebben tot supermooie foto’s geresulteerd. Kort kennis mogen maken met de studiofotografie binnen deze workshop dus ik weet zeker dat een volgende workshop bij Arend er snel aan gaat komen.  Nogmaals dank voor de goed verzorgde workshop! Superblij met het resultaat.

Ingeborg

11-5-2019 roofvogel  workshop  gevolgd  bij Arend en de prachtige vogels van Jeroen  Settels. Ik heb genoten van deze uitstekend verzorgde dag. .Arend, Jeroen en zijn team doen er alles aan om je een mooie en leerzame dag te bezorgen, ik kan deze dag ieder aanbevelen.

Idi

Op 14-5-2019 de workshop ProCapture en FocusStacking gevolgd bij Arend en Anne. Een hele leuke sfeer, Gezellige cursisten, goede uitleg over alles en genoeg mogelijkheden om vragen te stellen.  We konden alles gelijk uitproberen in de vlindertuin wat hele mooie beelden opleverde van vlinders in vlucht. Ik heb er veel van opgestoken  het is zeker de mooiet waard! 

Flickr pagina: https://www.flickr.com/photos/-jpl-

Jan

Op 11-05-2019 de super leuke workshop roofvogel fotografie gevolgd bij Arend, met de vogels van Jeroen. Wat een geweldige ervaring en wat een liefde voor de vogels. Een compleet verzorgde dag, die moe maar voldaan werd afgesloten met een bbq.

Tessy

14-5-2019 heb ik de workshop Foto stacking en Pro Capture in de Vlindertuin ‘Vlinders aan de Vliet’ in Leidschendam, als zeer positief ervaren. Arend Spaans en Anne Loos hebben duidelijke uitleg en tips gegeven betreffende het gebruik en instelling van de camera. Zij hebben een ieder van de groep zoveel mogelijk persoonlijke aandacht gegeven. Geen vraag leek ze teveel. Vervolgens hebben wij uitgebreid de tijd gekregen om het geleerde in de praktijk te brengen. Ik vond het een leuke en boeiende workshop. Zeker een aanrader!

Marjolein

Een super leerzame cursus fotostacking en procapture. Heel duidelijk uitgelegd door Arend en Anne.Nu nog heel veel oefenen

Heleen

14-05-2019 een supergave workshop bij Arend en Anne in de vlindertuin te Leidschendam bijgewoond. Tijdens deze workshop kennis gemaakt met Focus Stacking en Pro Capture.  Arend en Anne zijn heel geduldig en je kunt terecht met al je vragen. Een hele leuke workshop, absoluut een aanrader.

Jeannette

Ik had nog nooit met flitsers gewerkt, maar door de masterclass flitstechniek van Arend had ik al snel mooie resultaten. Echt een aanrader als je meer wil weten over het werken met studio flitsers!.

Jeroen

Een leerzame dag, prettige uitleg en duidelijk een fotograaf met passie.

Conny

Wat een weer ontzettend gave dag. Super bedankt. Is echt altijd een van de dagen waar ik super naar uitkijk. Was gezellig en top. En wanneer je dan die waanzinnige blikken van die supervogels ziet in combi met enthousiastme van Jeroen en zijn team. Helemaal top.

Jeroen

Wat een geweldige dag heb ik mogen beleven tijdens de workshop roofvogel studiofotografie. 
Een unieke belevenis onder professionele begeleiding. Er is ruim voldoende tijd om de grote diversiteit aan roofvogels in studiosetting te fotograferen. Een complete dag weg waarbij de inwendige mens ook niet wordt vergeten.

Ernst

Hele leuke en leerzame dag gehad, alles prima verzorgd.

Rien

Zeer gastvrij ontvangen en goed verzorgd door Arend Spaans Fotografie.

Prachtig om te zien hoe team van Settels Roofvogels heel respectvol met de mooie vogels om gaat en er ook alles over weet te vertellen.

Richard

Super leuke en leerzame dag tijdens roofvogelworkshop. Ik ging er met nog geen ervaring heen. Ik had nog nooit in een studio zelf geschoten. Nu heb ik daar toch veel over geleerd. Ook een kleine introductie van photoshop dat gaat me zeker op weg helpen. Tijdens de hele dag kan je van alles vragen en kijken ze ook mee naar jouw foto’s om zo weer een aantal tips te geven waar je mee aan de slag kan. Ik raad iedereen aan om hier een workshop te gaan volgen.

Evy

Een aanrader voor het geval Adobe PS (te) veel geheimen voor je heeft Steekwoorden: relaxt, kennis van zaken, op maat gesneden lessen in fotobewerking en … als je na de les nog vragen hebt of er toch niet helemaal uitkomt, een gewillig oor en goede tips kortom Top

Teun

Nu een aantal workshops bij Arend Spaans gevolgd. Deze zijn zonder uitzondering goed verzorgd, duidelijke uitleg en ruim de mogelijkheid om het geleerde ook in de praktijk te brengen. Ook de nazorg in de vorm van informatie achteraf, feedback op de foto’s is zonder meer positief.

Martin

De workshops gegeven door Arend Spaans Fotografie/training i.s.m.Jeroen Settels Roofvogels zijn helemaal top verzorgd. Arend geeft goed uitleg over de fotografie en Jeroen en zijn team zorgen ervoor dat de vogels op hun gemak zijn. tijdens de shoots. Hele leuke dag!!!

Heleen

Arend heeft feilloos door wie hulp behoeft en wie wat minder, aarzelt niet om dingen te benoemen zonder moeilijke woorden te gebruiken ook als hij zelf een missertje heeft. Heerlijk verhelderend. Neven zaken aan een workshop ook goed geregeld, eten en drinken. Niet moeilijk doen als het 5 minuten later wordt. O, en je steekt er nog wat van op ook. 🙂

George

Super leuke, verzorgde dag. Prachtige roofvogels. Een aanrader.

Adriana

Een heel goed verzorgde workshop door Arend Spaans en Settels Roofvogels. Het was een heel gezellige dag met goede uitleg hoe de camera in te stellen en hoe om te gaan met de vogels. Mooie foto’s kunnen maken.

Yvonne

Onlangs een workshop “Roofvogelfotografie in de studio” gevolgd bij Arend Spaans. Een geweldige en zeer unieke workshop (volgens mij de enige in NL die deze workshop geeft) die tot in de puntjes is verzorgd!! Overal is aan gedacht, zelfs tot de nabewerking van je foto’s aan toe. Er wordt alle tijd genomen voor de deelnemers.
Ook de innerlijke mens wordt niet door Arend vergeten, een zeer goede lunch en de hele dag door staan er koude en warme drankjes tot de beschikking.
Mocht je twijfelen om een workshop bij Arend te volgen, niet langer meer twijfelen maar gewoon doen, je krijgt er echt geen spijt van. Ik heb er in totaal 4 uur voor moeten rijden maar het was zeker niet de laatste workshop die ik bij Arend heb gevolgd.
Ook het team van Settels Roofvogels verdient een complimentje. Petje af voor hun geduld met de fotografen en de kennis van de roofvogels!!

Walter

Foto’s van vogels in de studio maken, hier heb ik niet twee keer over na te denken en heb gelijk geboekt toen ik het voorbij zag komen. Zo’n uniek concept en geweldige ervaring. Arend helpt je op weg en helpt je als je vragen hebt. Ook complimenten voor het team rondom de vogels. Arend behandelde ook nog een stukje nabewerking, ondanks dat ik al aardig wat weet hierover, ging ik toch weer met nieuwe informatie naar huis hierover. Heb er meer dan twee uur voor moeten rijden om naar de studio van Arend te komen, maar dat was het meer dan waard. Wat reed ik met een grote glimlach weer terug want wat had ik die dag mooie foto’s geschoten. Het was zo’n fantastische dag met prachtige resultaten dat ik toch nog maar een keertje heb geboekt. Kan nu al niet wachten tot de volgende keer!

Cynthia

Bijna alle cursussen heb ik gevolgd bij Arend, hij geeft op een relaxte manier en in kleine groepjes de cursussen zodat hij de aandacht heeft voor iedereen. Buiten de hulp die hij aan je geeft tijdens het fotograferen ben je bij Arend verzekerd dat je naar huis gaat met een unieke mooie foto die je zelf kan na bewerken tot een unieke super mooie foto. Denk bijvoorbeeld aan het ingooien van glazen en de roofvogels in de studio. Ook de nabewerking wordt besproken en als je thuis bent en nog vragen hebt, staat Arend ook voor je klaar. Ik ben super tevreden met de cursussen van Arend, ik heb onwijs veel geleerd en super mooie en unieke foto’s gemaakt!

Nathalie

Wie wil er nu geen prachtige roofvogels op de foto zetten? Jij wilt ook betere beelden maken. En mooier licht op de vogels. Dit is de workshop die je dat geeft.
Als deelnemer aan de allereerste roofvogel studio workshop in de studio van Arend Spaans met de vogels van Settels Roofvogels kan ik terugkijken op een enorm geslaagde dag met meer geslaagde foto’s dan ik vooraf had kunnen dromen. Het team van Jeroen weet precies was ze van de vogels kunnen verwachten. Arend weet ze vervolgens uitstekend uit te lichten. Met een kleine groep fotografen die elkaar alles gunnen ontstaat zo een workshop als geen ander. Als Arend vervolgens nog wat tips geeft over de nabewerking, weet je één ding zeker: dat gaat wel even duren voordat je ultieme selectie hebt gevonden. Een wouw, meerdere arenden, uilen en valken. Allemaal uniek en prachtig. Er is maar één nadeel aan dit alles: je wilt de workshop heel graag nog keer doen!

Ed

Ik wil Arend Spaans hartelijk bedanken voor deze geweldige dag en ervaring. Eveneens wil ik het team van Settelsroofvogels bedanken voor de mooie roofvogels die zij meebrachten zodat wij deze fraai konden fotograferen. Ik heb een zeer bijzondere dag gehad en er zeer mooie opnames kunnen maken van de vele roofvogels.

Ed

Weer een prachtige workshop mogen meemaken bij Arend Spaans! Nu een workshop roofvogel fotografie in de studio. Prachtige vogels van Settels roofvogels van Jeroen Settels. Zondemeer een aanrader!!!

Hans

Een super toffe workshop roofvogel studio fotografie gedaan bij Arend Spaans. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Mooie setting, duidelijke uitleg, een heerlijke lunch, koffie, thee en heel veel gezelligheid. Een coole workshop in een heerlijk ontspannen sfeer, kortom een aanrader! 🙂

Natascha

Ik was één van eerste die een Roofvogel Shoot mocht mee maken.  Dit nadat ik al een geweldige roofvogel show had meegemaakt met Settels roofvogels.
Dit keer in de studio met mooi licht om de vogels prachtig vast te leggen op de camera. Netjes voor elkaar, prachtige vogels, netjes verzorgt en gehouden.
Van statische foto’s tot zelfs vliegende vogels fotograferen. Prachtig en erg gezellig, Goede koffie (6 scheppen) en ook een klein stukje Photoshop CC techniek. Dit om de gemaakte foto’s nog mooier te maken.. 
Persoonlijk zou ik zeggen: er is nog plaats op de volgende dagen en DOEN

Mark

Aanrader ! Steekwoorden: relaxt, kennis van zaken, op maat gesneden cursus, zowel voor beginners als gevorderden. Bij portretfotografie is de combi met muah Anne Loos een zeer leerzame aanvulling

Teun

Afgelopen zaterdag een leerzame workshop masterclass flitstechniek gevolgd bij Arend Spaans. Arend geeft duidelijk les en de dag vliegt voorbij! Het was een leuke en leerzame workshop!

Lydia

Super masterclass. Veel geleerd en voor herhaling vatbaar.

Inge

Op 7 oktober heb ik de workshop roofvogelfotografie gevolgd. Deze was zeer goed verzorgd, dat begon al met een goede ontvangst (koffie met gebak) en opening van de workshop zelf. Er was ruim voldoende mogelijkheid om de vogels te fotograferen, goede uitleg en ondersteuning te krijgen. Het was ook mooi dat er een studiosetting was waar een tweetal vogels gefotografeerd kon worden.
Complimenten en dank gaan dan ook uit naar zowel Arend Spaans en zijn rechterhand voor het fotografisch gedeelte van de workshop alsook naar Jeroen Settels en team voor de vogels zelf

Facebook: https://www.facebook.com/martinadmiraalfotografie

Martin

Op 7 oktober de workshop roofvogels fotograferen gevolgd. Ik heb ontzettend genoten van deze dag en ik ben thuis gekomen met hele mooie foto’s waar ik best wel trots op ben. Ik vond de gehele dag erg goed verzorgd, van binnenkomst tot het naar huis gaan.  Arend had zelfs voor mooi weer gezorgd! Heb mij maar meteen aangemeld voor een volgende workshop. Arend, heel hartelijk dank voor de super gezellige dag.

Website: http://www.photopeloso.com/

Adriana

Ook deze Roof Vogel show bijgewoond in en op een perfecte locatie. Midden in een woonwijk, maar netjes afgeschermd om rustig de vogels op de plaat te zetten. Ruim aantal vogels aanwezig, die er allemaal netjes en verzorgd uit zien.  De lunch is keurig verzorgt. Niks mis mee. Binnen heeft Arend zijn eigen ruimt met mooi licht ingericht, zodat er sommige vogel gaaf op de plaat gezet kunnen worden. Aan het eind afsluiting met  een BBQ. Persoonlijk vond ik daar wel dingetjes die beter konden, maar verder netjes verzorgd. Kortom, zo’n dag levert je bijzondere mooie platen. Zowel van buiten en binnen in de studio. Een aanrader als je vogel liefhebber bent en anders wordt je het wel.

Website: www.kroontje-photography.nl

Mark

30 september heb ik  voor de 2e keer  de workshop roofvogelfotografie gedaan, Voor de 2e keer omdat het de eerste keer zo gaaf was. De workshop was weer helemaal top. Veel verschillende vogels om te fotograferen, eerst in stilstand, later in vlucht en super gaaf in de studio.  Catering etc waren weer goed verzorgt. Kortom een hele dag lol met fotograferen. En daarna kun je nog dagen (of weken) aan de slag met  het bewerken van de foto’s, dus eigenlijk is het een spotgoedkoop uitje.
Echt een aanrader.

Eric

Wederom een tot in de puntjes verzorgde dag.
Een leuke plek om andere foto enthousiasten te ontmoeten.

Een gouden combi om zo met een kleine groep een hele dag bezig te zijn met prachtige vogels.

Jeroen Settels en zijn team geven je de kans om deze prachtige vogels op de gevoelige plaat vast te leggen.
Ze hebben een schat aan kennis en vinden dit merkbaar leuk om te delen.

Al met al heb ik wederom genoten!

Website: www.alexf.nl

Alex

Ik heb genoten die dag. Alle tijd om je foto’s te maken! Vogels in overvloed. Je krijgt echt waar voor je geld. En wat het eten betreft, perfect! Zeer zeker een aanrader.

Karin

Op 7 oktober jongstleden bij Arend Spaans de workshop roofvogel fotografie gedaan, samen met Eric Piel en Tom Piel.
Na ontvangst met koffie en gebak en In een gelukkig niet al te grote groep werden wij in staat gesteld om een aantal magnifieke roofvogels te fotograferen.
Onder begeleiding van Arend Spaans, die hielp met het juist instellen van de camera , werden wij losgelaten om onze shots te maken, dit alles onder toeziend oog van de valkenier Jeroen Settels en zijn medewerkers , die ons alles konden vertellen over de roofvogels.

Tijdens dit gebeuren werden er groepjes van drie meegenomen om in een studiosetting een fotoshoot te doen met een van de roofvogels.

De gehele ervaring is overweldigend en maakt dat je weer een stapje verder komt met je fotografie.

Henk

Genieten van prachtige roofvogels, gastvrijheid en deskundigheid van workshop leider en valkenier. Flink kunnen oefenen met fotograferen…en thuis nagenieten van mooie foto’s. Bedankt.

Esther

Op 30 september 2018 heb ik met heel veel plezier én succes de roofvogel workshop gevolgd bij Arend met de vogels van Jeroen Settels. Mede dankzij de aanwijzingen van Arend heb ik nu prachtige foto’s van o.a. uilen, arenden en valken. Heel bijzonder is de mogelijkheid om enkele volgels in een studio te fotograferen. De samenwerking tussen Arend en Jeroen en zijn team zorgt er voor dat de vogels er prachtig bij zitten in een natuurlijke setting. Ik kijk nu al uit naar de volgende gelegenheid om met hen een workshop te doen.

Ed

Op 23 september 2018 een workshop ‘gooi je eigen glazen in’ gevolgd. We gingen als een speer. Het was leerzaam en super leuk om te doen. We heben heel wat gelachen met al die capriolen om een zo’n spectaculair resultaat te krijgen. Naderhand nog wat tips and tricks meegekregen om de foto’s thuis te kunnen bewerken. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten.

Yvonne

Met glas gooien…
Voor de tweede keer mee gedaan en weer andere technieken en vloeistof gebruikt. Verslavend.
Weer een  gezellige dag gehad onder goede omstandigheden, betreft ruimte van de studio. Ruim en goed ingericht.
Duidelijk tekst en uitleg , waar je mee verder komt. Ook voor de nabewerking van de foto’s.
Wat mij betreft volgend jaar weer….LOL
Top dag. Aanrader

Website: www.kroontje-photography.nl

Mark

De workshop Gooi je eigen glazen in was heel leuk om te doen en eens iets heel anders dan wat ik gebruikelijk fotografeer.
Niet alleen het gooien zelf, maar ook het nabewerken van de foto’s, was een uitdaging.
Zoals gewoonlijk weer top verzorgd door Arend incl koffie, thee, lunch etc..
Ik kan het iedereen aanraden.

Eric

Afgelopen woensdag heb ik een 1-op-1-workshop Photoshop gevolgd bij Arend. Het was een zeer leerzaam dagdeel en Arend heeft me goed op weg geholpen. Hij is een deskundig docent met een hands-on benadering. Ook kun je na afloop altijd met vragen bij hem terecht via email of chat. Al met al waar voor mijn geld gekregen.

O ja, Arend is ook gewoon een aardige vent.

Albert

Zondag 10 juni…..Roofvogel fotografie

Bij aankomst hoorden en zagen we de vogels al in de tuin. Onder het genot van koffie/thee en gebak leggen Arend en Jeroen de regels uit om de roofvogels te fotograferen.
De Roofvogels zijn mooi opgesteld om te fotograferen. In de middag is het zelfs mogelijk om ze vliegend te fotograferen……best moeilijk hoor.
Het was een fantastische dag, om nooit te vergeten, zeker als er een havik op je hoofd landt ?,
Kortom een echte aanrader….neem maar eens een kijkje via de onderstaande links.

https://www.facebook.com/arend.spaans.fotografie.training/
https://www.facebook.com/settelsroofvogels

Nick

Na een aantal hectische dagen heb ik even de  tijd om een verslag te schrijven over de workshop ‘’Roofvogels fotografie’’ onder leiding van Arend Spaans Fotografie met Settels Roofvogels.  https://www.facebook.com/arend.spaans.fotografie.training/
https://www.facebook.com/settelsroofvogels.

Wij werden bij aankomst met koffie en thee ontvangen en de lekkere taartpunten ontbraken ook niet.
Arend heeft met iedereen kennis gemaakt en de regels uitgelegd. Hierbij kwam naar boven dat ikzelf wegens een ongeluk niet meer in staat bent om de vogels liggend op de grond te fotograferen.
Arend ontfermde zich over mij en bood een aantal oplossingen onder ander een stoel te gebruiken om zo laag mogelijk bij de grond te kunnen komen. Vanaf dit moment was iedereen behulpzaam en zorgzaam. Uitgaande van het feit dat ik de meeste deelnemers niet eens kende, was ik zeer onder de indruk van zoveel meeleven en hulp.
De hele dag door zijn door Arend gecoacht en begeleid en om de beurt gingen wij naar de studio met een mooie vogel. Daar kon men mooie en tevens  bijzondere foto maken in een studiosetting.
De lunch was heel gezellig en konden wij met hem nog de puntjes op de i zetten. Daarna lieten zij de vogels los en konden wij de moeilijke opdracht uitvoeren….vogels in hun vlucht te fotograferen. Wat een belevenis zeg en wat is die ‘’tak van sport’’ moeilijk…
In de middag hadden wij weer een pauze met lekkere borrelhapjes maar nog steeds zonder alcohol, want Arend wilde geen risico nemen met de combinatie roofvogel – alcohol.
Later zijn een aantal vogels losgelaten met een ontvanger – zendertje op hun pootjes en konden wij duikvluchten van hun fotograferen.
Als afsluiting was de heel goed verzorgde barbecue, nu met lekker koud bier, wijnsoorten en frisdank.
De hele dag was een belevenis……maar natuurlijk moet ik ook nog iemand bedanken……de weergoden waren ons bijzonder gunstig gezind. Prachtig zonnig – half bewolkte dag met zomerse temperaturen. Wij hadden het gevoel dat wij met zijn allen op vakantie waren.
Naast Arend was een groot team van Settels Roofvogels op de been om alles te kunnen begeleiden en ons te helpen waar dat nodig was. Dank jullie wel.
En’’ last but not least’’ wil ik ook de prachtige vogels bedanken voor hun geduld en medewerking. Zonder hun was de workshop niet mogelijk geweest.
Hoe kan ik zo een verslag samenvatten?
Heel eenvoudig, Arend, bedankt voor de onvergetelijke dag met je kennis, betrokkenheid, teamgeest en coaching. En wat mij persoonlijk betreft, voor je meeleven en meedenken dat ik ondanks mijn beperking toch mooie foto’s kon maken.

website: www.kativanhelden.nl

Kati

10-06-2018 een roofvogel workshop gedaan. Dit was TOP georganiseerd door Arens samen met Jeroen Settels van Settels Roofvogels. Goede uitleg van Arend en zijn crew en Jeroen en zijn crew.  Mooie locatie en goed weer deden een hoop. Gezellig clubje fotografen bij elkaar.

Johan

Indrukwekkende dag tijdens de workshop Roofvogels. Alle gelegenheid om de vele vogels in hun pracht en praal te bekijken met deskundige uitleg.

Richard

Afgelopen zondag heb ik een workshop “Gooi je eigen glazen in” gedaan bij Arend. Buiten dat het heel gezellig en relaxed verliep, heb ik ook weer veel geleerd.
Dit was mijn derde workshop die ik bij Arend gedaan heb en ik kan zijn workshops van harte aanbevelen. Ik mag het nooit van hem zeggen, maar voor mij is hij de meester van het licht. Nogmaals bedankt Arend!!

Hans

Heb voor de tweede keer mijn glazen in mogen gooien en wat was dat weer kicken. Keurig verzorgd met een hapje en een drankje, de nodige theorie. Arend het was weer een topdag, dank je wel!!!!

Website: Www.tonnyhoevers.nl

Tonny

Al een aantal keren heb ik een workshop gevolgd bij Arend. Afgelopen weekend heb ik de workshop ‘gooi je eigen glazen in’ gevolgd en een paar unieke en gave foto’s gemaakt van het vallende glas. Met als afsluiter de champagnefles die op 4 champagneglazen viel, echt hele gave foto’s heb ik daarvan kunnen maken :D! Niets is te gek, als je maar wel een beetje normaal doet. Je bent bij Arend vrij om te doen wat je wilt en wat je kan, niets moet behalve plezier hebben in wat je doet. En het plezier ontbreekt echt niet!

Nathalie

Ik heb een workshop masterclass flitstechniek bij Arend Spaans  gevolgd en ik moet zeggen dat ik er veel van geleerd heb. Ik wist dat ik technisch nog wel wat bij te leren had en ik ben lang op zoek geweest naar de juiste workshop omdat ik iemand zocht die me echt veel kon bij leren. Bij Arend vond ik precies wat ik zocht. Een bonus was bovendien nog de uitleg van zijn vriendin Anne loos,  die visagist is,  over gebruik van visagie ook voor niet modellen maar gewoon voor jou klanten. Zeer complete workshop en zeker het geld waard. Voldoende gelegenheid om achteraf nog vragen beantwoord te krijgen via een speciaal daarvoor aangemaakte Facebook groep. Dus waardevol. Leuk ook te ontdekken dat de mede cursisten net als ik van Heine en verre kwamen. Enige nadeel was dat ik nu nog meer apparatuur wil aanschaffen en een zak met geld zoek. Bedankt voor de fijne dag  samen. Ik kom vast nog een workshop volgen. Groetjes Joyce

website: Www.fotosmeteenklik.nl

Joyce

Inmiddels afgelopen zaterdag 03-03-2018 de vierde gooi en smijt werk met glazen gedaan  bij Arend en ik blijf het mooi vinden , je zou zeggen dan heb je inmiddels wel een mooie plaat maar de drijf om een nog mooiere en of bijzondere plaat te krijgen is groot !
De recensies hier onder zeggen veel en zijn zonder twijfel waar , dus hier is wat mij betreft geen aanvulling  meer op nodig

Nogmaals bedankt Arend voor deze Top dag ….

Teunis

Geweldig leuke en gezellige workshop gehad bij Arend!
Arend legt het principe van de workshop op een duidelijke, rustige en ontspannen manier uit!
Tijdens de workshop kun je hem vragen voor verbeterpunten etc.

Gewoon een leuke spetterende dag!

website: www.annemariewelpfotografie.nl

Annemarie

Zondag 4 maart 2018 ” mijn eigen ” glazen ingegooid bij Arend Spaans. Wat een super dag was dat. Met  een kop koffie of thee werden we welkom geheten en werd de gang van zaken uitgelegd. Beneden was de ruimte geheel in stijl klaar om rond vliegend glas of gekleurd vocht op te vangen. Glazen poetsen, vullen met een leuk kleurtje en dan gooien maar. Eerst had Arend dit  voorgedaan en daarna wij, 2 om 2 aan de gang. Tussendoor stond er ruim voldoende klaar om te lunchen.  ‘ s middags kregen we per 2 instructie over de nabewerking. Onderhand waren de andere 2 aan het glazen gooien en vastleggen daarvan.  Daarna wisselen en gingen de andere 2 aan de gang. Er werd heel wat gepoetst en de eerste resultaten even snel terug gekeken. Rond de klok van vijf was het opruimen geblazen en vele handen maken het werk licht. Thuis gekomen met de nabewerking aan de gang en dat viel nog niet mee, maar daar waar nodig kun je Arend om advies of hulp vragen. De eerste resultaten zijn er en er volgt vast nog meer. Wat een leuke en leerzame workshop. Het smaakt naar meer. Arend, bedankt.

Joke

Ik heb de workshop ‘gooi je eigen glazen in’ gevolgd. Het was een leuke dag. Super leuk om te doen, goed geregeld, vooraf duidelijke informatie. De groep was vier personen en dat is een mooi aantal zodat je gedurende de dag ook echt wel wat foto’s kunt maken en je dus niet de hele dag aan het wachten bent. Daarnaast heb je elkaar om nodig als assistent 😉 en hoe beter dat gaat des te meer foto’s kun je maken.
De dag vliegt om en je bent er echt even uit en alleen bezig met de glazen. Fijn dat Arend ook laat zien hoe je na afloop je foto’s kunt bewerken. Kortom tevreden en leuke unieke foto’s mee naar huis. Uiteraard nooit genoeg maar toch maar mooi binnen.
Tip : mocht je andere (doorschijnende vloeistof willen vastleggen, neem dat dan even mee). Arend vindt het zelf ook leuk om doen en te zien wat er uitkomt en blijft enthousiast. Aanrader.

Gea

De workshop “Workshop je eigen glazen” was heel leuk. De studio is een perfecte ruimte en is ingericht met geweldige snelle flitsers, die de snelheid van de vallende glazen volledig bijhouden, de camera houdt de snelheid van de flitsers nier of nauwelijks bij. De resultaten zijn geweldig. Voor ondersteuning staat Arend alsmaar met raad en daad klaar. Kortom een geweldig leuke en leerzame dag. Een aanrader!

Wim

Een geweldige dag glazen ingooien bij Arend Spaans in de studio. Arend neemt echt alle tijd en geeft veel informatie. Ben zo blij met de foto’s die het me heeft opgeleverd, naast het fotograferen ook hele nuttige informatie gehad over hoe de beelden te bewerken.
Alles omlijst met een heerlijk hapje en drankje, echt een aanrader!!!!!!!!!!

Dank je Arend kom graag nog een keer terug.

website: http://www.tonnyhoevers.nl

Tonny

Het is een soort van virus het gooien met glazen. Ben je een keer geweest dan wil je nog een keer. Na de workshop in september afgelopen weekend (14-1-18) mijn 2 maal. Je neemt wat andere glazen en vloeistoffen mee. Je gaat wat experimenteren met composities en gaat de glazen op een andere manier laten vallen.
Je verwacht een beeld maar je krijgt totaal wat anders dat maakt het juist leuk. Een 2e keer hetzelfde beeld dat gaat je niet lukken. Elk beeld dat je maakt is uniek en zal niet door een ander gemaakt kunnen worden.
Natuurlijk je kan dezelfde glazen nemen, dezelfde kleur vloeistof maar een glas zal altijd anders vallen en breken, en dat maakt het zo apart.

Andre

Afgelopen zondag 03-12-2017 voor de derde keer de workshop Gooi je eigen glazen in gedaan  bij  Arend Spaans en nu alleen met Bier aan de gang geweest , zoals gewoonlijk bij Arend is mijn ervaring dat hij zeer gastvrij / behulpzaam / geintresseerd en gedreven is  . Kortom zeer leuk om te doen !!  en  al was dit de derde keer voor mij dan zal ik zeker in de toekomst nog eens terug gaan.

Teunis

Begin oktober heb ik bij Arend de workshop Roofvogels gedaan en begin december de workshop Gooi je eigen glazen in. Beide dagen absoluut de moeite meer dan waard. Tijdens de workshops krijg je echt alle tijd om te doen waar je voor gekomen bent, namelijk bijzondere foto’s maken. Of je nu beginner bent of al wat langer fotografeert, het is echt super tof en super leerzaam. Waar nodig een klein stukje fotografie- theorie, of uitleg over het afwerken van een foto in Photoshop. De hoofdmoot van de dag is gewoon gezellig en ongedwongen fotograferen, vragen stellen wanneer je vragen hebt en gewoon genieten van je passie….en als je het over passie hebt, dan heb je het automatisch over Arend……

Ernst Jan

Afgelopen zaterdag bij Arend de workshop ‘gooi je eigen glazen in’ gevolgd. Super leuk! Steeds spannend als er weer iemand geweest is, met z’n allen kijken of er een mooi beeld uitgekomen is. Later op de dag een hele goede uitleg om de foto’s na te bewerken in Photoshop. Inmiddels een aantal foto’s bewerkt en erg blij met het resultaat! Deze workshop (goed verzorgd met lunch, koffie, thee etc) is echt de moeite waard!

Margriet

Ik heb op 2 dec ’17 de workshop ” gooi je eigen glazen in” gevolgd..
Erg leuk om een keer te doen met verrassende resultaten.
De dag was goed verzorgt. We begonnen met koffie/thee en gebak terwijl we uitleg kregen hoe het werkt.
Dan gaan we allemaal even oefenen.
Tussendoor ook nog een goed verzorgde lunch.
Na de lunch gaan er 2 mee naar boven voor de uitleg van de bewerking in photoshop en de andere 2 gaan beneden lekker glazen gooien en fotograferen. Later wordt dat omgedraaid.
Daarna allemaal nog een paar keer en samen opruimen.
Het was een erg leuke en geslaagde dag met unieke foto’s.

Yvonne

De cursus is gegeven met passie voor het onderwerp, aandacht voor de cursisten en het goed inspringen op de vragen. Ondersteunt met toepassing in de praktijk en daarbij ee persoonlijke begeleiding, van Arend.
Als ik een cijfer mag geven, een 9.5 (omdat perfectie niet bestaat).

fred

De workshop Macrofotografie gevolgd bij Arend.
De dag begon met koffie/thee en koek, waarna Arend het theorie gedeelte  doornam met ons.
Met zijn passie nam hij de verschillende mogelijkheden met ons door, waaronder de belichting (de zon, flitser, zaklamp of het lampje van je mobiel) en het nut van reflectieschermen (wit, zilver en diffuus) Dit demonstreerde hij in de studio, zodat je ook werkelijk kon zien wat alles doet (met de bijbehorende foto’s voor het resultaat).

Ook de uitleg voor foto/focus stacking werd hier behandelt en de uitleg.
Maar ook de belangrijke dingen voor in het veld (statief, waar op te letten en ook op b.v. teken)…kortom een goede en duidelijke uitleg.
Na dit alles konden we buiten (was prachtig weer) genieten van een heerlijke lunch en gingen we aansluitend door naar de vlindertuin.
Nou zijn vlinders niet het gemakkelijkste onderwerp voor macrofotografie, maar Arend legde het een en ander uit, zodat je toch een goede indruk kreeg en met aardige foto’s aan de slag kon voor de nabewerking.

De nabewerking deden we bij terugkomst in de studio, waar Arend liet zien hoe je de foto’s kunt bewerken.
Ook hier heeft Arend geen geheimen voor je, zodat je foto’s er echt stukken beter uit komen te zien.

Ik heb nu diverse workshops gevolgd bij Arend…Ik kan alleen maar zeggen, een fotograaf met passie die hij graag met je deelt.
Ik kan Arend dan ook van harte aanbevelen.

Eric

Bij Arend de workshop Roofvogelfotografie gevolg; In ’t kort: je krijgt véél meer dan waar voor je geld. Een hele dag met verschillende onderdelen ben je bezig met het fotograferen van de vogels. De organisatie, begeleiding, locatie, vogels, versnaperingen, lunch en later BBQ ter afsluiting waren allemaal top!

Roel

Het was voor mij de 1e keer dat ik een workshop bij arend spaans heb gevolgd,  ik heb de roofvogels workshop gedaan, en ik vond het helemaal geweldig! Goed verzorgd, zalige lunch, en prachtige roofvogels die goed en met liefde en respect behandeld worden. Een dag om nooit meer te vergeten!.

Anneke

Ik heb 1 oktober de roofvogel workshop gevolgd. De locatie was erg prettig en Arend is prettig om mee te werken. De entourage was goed verzorgd, koffie met gebak, lunch met luxe broodjes en ‘s avonds met de hele groep BBQ. Topdag

Wat betreft de vogels en het fotograferen hiervan is Jeroen Settels en zijn team een welkome aanvulling op de dag. Alles wat je maar wil weten over de vogels wordt erg duidelijk uitgelegd., waarvoor dank!
Ook was het een prettige gemêleerde groep en ik heb echt een hele leuke dag gehad. En weer van alles bijgeleerd.
Al met al is deze workshop van harte aan te bevelen.

Website: Facebook.com/loete.landman

Loete

Zondag 1 oktober 2017 heb ik meegedaan met de workshop roofvogels fotograferen. Met een groep van 13 fotografen zijn we, nadat we eerst koffie/thee met een lux gebakje hebben genuttigd, aan de slag gegaan. Diverse soorten roofvogels zaten op on te wachten. Met redelijk wat natte knieën heb ik prachtige opnames kunnen maken. Ook heb ik foto’s kunnen maken in een studio opstelling. Na de lunch zijn we naar een andere locatie gegaan waar diverse vogels hebben gevlogen. Dit was een uitdaging waar we met zijn alle toch de nodige moeite mee hadden. Na een goed verzorgde BBQ ben ik voldaan weer naar huis gereden. Al met al een topdag waar ik een aantal mooie foto’s en leuke herinneringen heb overgehouden. Het is een aanrader van de bovenste plank.

Hans

Afgelopen zondag heb ik de workshop met roofvogels bij gewoond. Sowieso is het al een gave ervaring om de beesten van dichtbij te bekijken en op de arm te nemen, naar het meest mooie vond ik  dat we met een klein groepje waren en dus alle tijd hadden om deze prachtige vogels te fotograferen. Niet alleen op fotografie gebied maar ook over de roofvogels heb ik veel bij geleerd.
Een unieke ervaring was vooral het fotograferen van een aantal vogels in een studio. Dit leverde prachtige beelden op. Echt een aanrader voor iedereen, die van fotografie en vogels houdt, om een keer deze workshop te gaan volgen!

Nathalie

Een absolute aanrader!
Ik heb een  workshop Macrofotografie gevolgd bij Arend.
De workshop is prettig opgebouwd met een stukje theorie waarbij er volop gelegenheid is om vragen te stellen.. Een goed verzorgde lunch en een praktijk gedeelte in een nabij gelegen Vlindertuin. Arend was steeds  in de buurt en benaderbaar om je hulp te geven indien je het nodig had.. Ook kwam hij zelf meerdere keren langs om te vragen hoe het ging en of je al wat geschoten had waar je tevreden over was..

Na afloop heeft hoj nog wat PS aanpassingen laten zien.
Ik heb deze workshop als zeer gedegen en onderbouwd ervaren en het heeft mij zeker een stap verder gebracht in mijn macrofotografie.

Piet

Zaterdag 1 Juli was ik van de partij bij een workshop glazen gooien.
Na een korte uitleg onder het genot van een verse bak koffie zijn we rustig aan begonnen om de voorraad glazen er door heen te jagen.
De voorpret van het goedkoop glazen scoren en daarna de destructie ervan gaf veel voldoening.
De Broncolor Flistcombinatie bleek erg opgewassen tegen het geweld van de dag, zelfs met 3 triggers tegelijk.
Nadat de laatste glazen waren ingegooid kregen we nog uitleg over de afwerking in Photoshop.
Voldaan en met goed resultaat van shots keerde ik weer terug naar huis.
Hier kon het nabewerken beginnen.
Ik raad iedereen aan om eens een workshop te volgen bij Arend

Website: www.alexf.nl

Alex

Zondag 2 juli meegedaan aan de workshop Gooi je eigen glazen in. Wat een geweldige ervaring!kijk met plezier terug op deze dag en op de resultaten ? Zeker een ritje naar De Goorn waard!

Mark

Het is altijd een feestje om een workshop of lezing van Arend te volgen. Je krijgt een stukje theorie en daarna ga jezelf aan de slag. Er is altijd aandacht voor aanvullende uitleg of een 1 op 1 ondersteuning voor jou specifiek probleem.

Ik kan Arend voor iedereen aanbevelen.

Loete

18 juni was ik bij de workshop Gooi je eigen glazen in. Vier gedreven fotografen en Arend Spaans zijn die dag flink bezig geweest! We hadden een hele voorraad aan glazen verzameld om maar veel kapot te maken en daar een foto van te kunnen maken. Het was een dag om nooit meer te vergeten. Ik heb prachtige foto’s gemaakt. Mijn mede fotografen en ik waren fanatiek aan het bedenken, uitwerken, opstellen, instellen en foto’s maken. Resultaat bekijken en weer verder! Al met al een zeer geslaagde dag waar ik regelmatig van Arend hoorde… die foto zou ik ook willen maken…  dat klonk wat mij betreft als een compliment. Deze workshop  … zeer de moeite waard!!!

Hans

Ontzettend leuke workshop gehad (Gooi je eigen glazen in) samen met 4 fotovrienden.  Studio perfect in orde, opzet helemaal top. Binnenkomen, instructie krijgen en beginnen onder begeleiding van Arend. Aanwijzingen gevend maar ook relaxed op een afstand kijkend naar hoe zijn leerlingen zelf aan de gang zijn, eigen ideeen uitwerken en op de gevoelige plaat vastleggen. Nabewerking van een aantal gemaakte foto’s aan het eind van de dag maakte dit event af.  Dag overtreft alle verwachtingen en thuis nog eens naar het resultaat kijkend geniet ik weer. TOP dus, wat mij betreft een aanrader. Deze workshop mag je niet missen !

Theo

Heb de macroworkshop gevolgd.. Veel geleerd. Wist wel wat van de theorie, maar ’t zelf doen is toch even wat anders. Arend stond ter plekke paraat om hulp te bieden en te laten zien hoe je ’t beter kon doen.  Weet nu wat mijn toestel en ik kunnen en hoe ik mij verder kan ontwikkelen in het maken van betere macrofoto’s. Vooral van vlinders en insecten. En blijven oefenen in de natuur.

Marja

Een cursus Macro fotografie gevolgd. Een gehele dag onder de pannen met deels theorie (in het ochtend gedeelte) over onder meer de do’s en don’ts. In de middag zelf aan het werk in een vlindertuin in Waarland. Ik ben er nog niet achter wat erger is. Een bloemetje dat in de wind bewogen wordt (en dus een bewogen foto) of een vlinder die niet stil blijft zitten (en dus een foto van iets anders dan een vlinder).
De training was prima, waarbij Arend Spaans liet blijken te weten waarover hij sprak. Een aanrader voor hen die zich (verder) willen oriënteren op macro-gebied en de nabewerking ervan.

Rob Pureveen

ik heb het super interessant en leerzaam gevonden. Heb nog geen tijd gehad om met de bewerking van de foto’s te beginnen. Zodra dat lukt stuur ik wat toe. Jij, Anne en Angela nogmaals bedankt voor deze superleuke dag.
Sieneke

De masterclass flitstechniek was een zeer boeiende, leerzame dag voor startende en gevorderden fotografen. Alle elementen kwamen aan bod, camera, flitsapparatuur en accessoires, maar ook model en visagie.
Arend is in staat om de cursisten op ieders niveau te begeleiden zodat ze allemaal met een volle SD kaart naar huis konden gaan met allerlei geslaagde foto’s.
Daarnaast had Arend ook goed gezorgd voor de innerlijke mens. Broodjes, beleg, koffie, thee…
Ik zou de masterclass graag aan willen bevelen! Top!

Jeffrey

Leuke en leerzame dag gehad @ de workshop van Arend en Anne!

Een goede mix tussen theorie en de praktijk.
De do’s and dont’s binnen de fotografie en visagie (2.0).

Mooi en sterk koppel die elkaar heel goed aanvullen qua persoon, maar zeker ook qua kennis. Ik heb meerdere workshops gevolgd, maar deze was heel compleet! Anne, wat een vakvrouw ben jij!

Arend, ik heb weer wat handvatten meegenomen. 😉

Een absolute aanrader als je meer wilt weten of (studio) fotografie en de daarbij behorende goede visagie!

Dank jullie wel voor de fijne dag.

Andreas

Zaterdag, 17 december jongstleden, heb ik een inspirerende masterclass flitstechniek van Arend Spaans gevolgd.
Van half tien tot half zes heb ik kennis genomen van de ins en outs in het gebruik van studioflitsers.
De ochtend begon met theorie en als toetje een mini cursus visagie van Anne Loos.
Na een heerlijke lunch met de groep van zeven cursisten de opgedane kennis en tips in de praktijk gebracht met model Sunna, geraffineerd opgemaakt door Anne.
Al met al een zeer leerzame dag die ik een ieder zeker aan wil raden die meer met studiofotografie wil gaan doen.
Arend, bedankt voor de tips en trucs en voor het aanreiken van inspiratiebronnen.

Dick(Dietjee) de Mos

www.dietjee.nl

Dick

Enkele recensies van de laatste 2 roofvogel workshops:

Nog twee roofvogel workshops te gaan op 18 september en 9 oktober 2016

*Leuke dag en prima organisatie. Ook de flexibele instelling van de catering was een pluspunt. Heb ik wel eens anders meegemaakt.

*Heb erg genoten Arend, alles was inderdaad helemaal top geregeld. Ik heb foto’s waar ik nog heel lang plezier van ga hebben.

*Was een gezellige/leerzame dag…Heb genoten en het nodige opgestoken. Alles tot in de puntjes geregeld

*heb het naar mijn zin gehad en alles was top geregeld! Jullie bedankt voor de verzorging e.d.

*Arend zonder jouw inzet was dit evenement niet mogelijk geweest. Jij bedankt voor deze topdag die ik (en ik denk ook de anderen) afgelopen zondag heb mogen beleven. Op naar een volgende sessie?

*Ik vond het een topdag en het bedrag dubbel en dwars waard! Bedankt voor de goede verzorging en organisatie.

*Ik kan en wil het iedereen aanraden.

*Arend bedankt. Ik heb ook genoten van deze goed verzorgde en georganiseerde dag!

*Het was super leuk en top geregeld! Bedankt allemaal

*Goed verzorgd, geregeld en een leuke groep. Ik heb een top dag gehad

Arend Spaans

2 april 2016, mijn eerste workshop flitstechniek. Een hele ervaring rijker, fantastisch om te zien en ervaren wat je in de studio met licht en flitstechnieken kan doen. Veel informatie binnen gekregen voor een onervaren hobbyfotograaf! In de ochtend theorie na een lekkere lunch ’s middags het in de praktijk ervaren hoe het werkt en hoe belangrijk de samenwerking met je visagist en model is! Top dag met leuke mensen en een verrijking van je kennis!

Jolanda

Afgelopen zaterdag heb ik een workshop flitstechniek gevolgd bij Arend Spaans. Na een warm welkom en kennis gemaakt te hebben met mijn mede cursisten zijn we begonnen met een deel theorie. Onder het genot van koffie, thee en een appeltaart met slagroom kregen we de achterliggende theorie van het studioflitsen uitgelegd. Tegen het einde van de uitleg kwamen Kyara (ons model) en Anne (onze visagiste) aan in Arends studio. Na een goed verzorgde lunch begon voor ons het echte werk. Om de beurt kregen wij de kans om onder toeziend oog van Arend Kyara vast te leggen op de gevoelige plaat. Drie rondes in verschillende kleding en make-up volgden. In de tussentijd krijg je ruim de tijd om met de andere cursisten te praten en gedachtes te wisselen.
Om half zes zat ik weer in de auto terug naar het Helderse, en “on the road” kom je toch tot de ontdekking dat je gedurende de dag een enorme hoeveelheid informatie hebt lopen sponzen.

Wanneer je thuis bent en de foto’s aan het processen bent snap je waarom je best wel eens een dag kwijt kan zijn om die foto te schieten die je als fotograaf in gedachte hebt. Ook ben ik me nu van doordrongen dat visagie een essentieel onderdeel is van het fotograferen in de studio. Anne heeft ons met een grondige uitleg en voorbeelden laten zien hoe belangrijk een goede visagist is.
Al met al was dit een meer dan geslaagde dag en workshop! Mede door de professionaliteit van Arend, Anne en Kyara, maar zeker ook door mijn mede cursisten. Heerlijk om met andere mensen die toch op een of andere manier de passie van het fotograferen met mij delen een workshop te ondergaan. Ik wil dan ook een ieder bedanken voor de heerlijke en leerzame dag!

Alex

21-02-2016 workshop flitstechniek 1 bij Arend gevolgd. de naam van de workshop dekt in het geheel niet de lading. Er wordt veel meer behandeld dan alleen flitsen. Er wordt ook aandacht besteed aan de visagie, omgang met model etc en alles met duidelijke praktijk voorbeelden. Dit alles ook nog eens met een gezellig team en een leuke sfeer. In 1 dag heel veel geleerd. Een aanrader dus.

Adriaan

Afgelopen zondag een cursus flits techniek gedaan en super veel geleerd en lekkere lunch was er geregeld en voldoende ruimte voor vragen en het is zeker een aanrader voor iedere fotograaf die wat wilt leren over licht en fotografie

Ingeborg

Bedankt voor deze leerzame dag Arend Spaans we hebben weer het licht gezien! met Hans Wijker en model Judy Red en de rest van de groep. Nogmaals Bedankt erg goed geregeld: heerlijke taartjes, lunch en koekjes bij de koffie, wat wil je nog meer op een dag!

Claudia

De workshop studioflits gevolgd bij Arend. Met heel veel informatie naar huis. In de ochtend ruim de tijd genomen om de theorie door te nemen. Mooi was de koppeling naar “truus”, zodat de theorie gelijk zichtbaar was. Heb er veel aan gehad. Zeker door de combi van theorie en praktijk. Erg te spreken over de accommodatie, visagie, het model. Er is goed voor ons gezorgd !!! Top. Ik ga meer dingen bij je volgen

Antoinette Valkering

In één avond weer een berg an PS-informatie en trucs geleerd. Arend deelt genereus van zijn persoonlijke ervaring. Leerzaam en enthousiasmerend!

Dirk

Geweldige dag gehad. Arend weet op een plezierige wijze mensen enthousiast te maken over het onderwerp. Zonder dikdoenerij valt er gewoon veel van hem te leren. Arend beschikt over een prima studio en aan alles is gedacht. Zijn workshops kan ik van harte aanbevelen. Ik heb er veel van geleerd.

Henk Ravenhorst

Vorige week een workshop modelfotografie bij Arend gevolgd. De ochtend startte met duidelijke, theoretische uitleg en vele bruikbare tips. ’s middags het praktijkgedeelte met een fantastisch model die door de visagiste op verschillende manieren prachtig was opgemaakt. Het belang en toegevoegde waarde van goede visagie is ook aan de orde gekomen. Ik vond het een leerzame dag en ging met een zeer tevreden gevoel naar huis. Voor mij zeker reden om meerdere workshops bij Arend te volgen!

Femke

Afgelopen zaterdag een hele leuke en leerzame workshop Modelfotografie gevolg bij Arend Spaans.
Naast de hele duidelijke theorie van Arend in de ochtend was er smiddags tijd om het geleerde in de praktijk te brengen op het model Nina, die overigens prachtig was opgemaakt door de Mua en er fantastisch uit zag. Deze workshop is voor alle niveaus en dus voor iedereen aan te raden !

Michel Smit

Gister een workshop gehad 1 op 1 flitstechniek. Ik heb er onwijs veel aan gehad. Leuke tips gehad en veel geleerd. Ik raad het aan andere zeker aan om te volgen!

Arend legt alles goed uit, en onderbouwt dit ook waardoor je alles beter begrijpt. Hij haalt je op een fijne manier uit je comfortzone en motiveerd je om dit door te zetten.

Kaylee

Vorige week mezelf getrakteerd op een 1 op 1 workshop Flitstechniek bij Arend. Na een hartelijke ontvangst was het eerst tijd om een stukje theoretische basis te leggen. Daarbij kwam al direct het voordeel van een 1 op 1 workshop om de hoek: vlot door de materie heen, en even iets langer stil staan op punten waar dat wenselijk was. Voor het vervolg op de studiovloer werden we bijgestaan door Nanda. En ook hier weer werden inhoud en tempo volledig toegespitst op mijn individuele leerdoelen. Aan het eind van de middag stapte ik met een hoofd vol informatie, inspiratie en een heel goed gevoel weer in de auto.

Als je tot hier gelezen hebt, overweeg je waarschijnlijk om ook een workshop flitstechniek te volgen. Kan ik je deze aanbevelen? Ja, absoluut. Het kost, eerlijk is eerlijk, in deze 1 op 1 vorm best een aardig bedrag, maar het is dan wel helemaal jouw workshop, gericht op jouw specifieke leerdoelen, prima verzorgd met alles erop en eraan, en verpakt in een professionele en tegelijkertijd prettig informele atmosfeer.

Gerard

Enkele reactie workshop op locatie te Limburg:

“Dank je wel voor de leuke, interessante en leerzame dag!ik ga zeker wat meer uitproberen in de studio en met jouw ideeën en tips zal het zeker lukken!”

“Vandaag leuke en leerzame workshop gevolgd. Bedankt Arend Spaans voor de duidelijke uitleg en tips”

“Een gezellige en leerzame dag is een aanrader, dank je Arend”

“Het was gezellig en leerzaam”

Arend Spaans

Dit was de workshop waar ik al langere tijd naar op zoek was. Goede uitleg van de theorie waardoor je er daarna in de praktijk ook direct mee aan de slag kunt. Heldere uitleg, goede sfeer en bovenal een prachtig model!!

Iris

Workshop modelfotografie/studioflitsers in De Goorn.
Op deze dag kregen we in een groep theorie over modelfotografie, Arend gaf aan de hand van voorbeelden en een presentatie ons handgrepen waar we in de middag na een goede lunch mee aan de slag konden.
Door het laten zien en zelf kunnen ervaren wat bepaalde instellingen met een foto kunnen doen werden we overtuigd dat de kennis die hij deelde onze fotografie naar een hoger niveau bracht.
De dag vloog voorbij en de theorie van ’s morgens werd in praktijk gebracht ’s middags als je het snapte zag je het resultaat, als je het verkeerd deed werd het opnieuw uitgelegd zo in de praktijk. Er was voor ieder genoeg tijd om deze nieuw aangeleerde technieken te oefenen. Bij Arend krijg je les waarvan je vanzelf gaat nadenken hoe het kan en hij laat zien wat voor een resultaat het kan geven. Kortom een leuke inspirerende dag waar ik met een blij gevoel naar terugkijk, een dag waar ik in ongedwonge sfeer veel van heb opgestoken.
Wat mij betreft een aanrader Arend bedankt voor de tijd en leerzame dag.

Rene Roelofs

Op 2 november j.l. de workshop Flitstechniek 2 gevolgd. Erg leerzaam en veel praktijk. Dit soort workshop geven me toch weer een behoorlijke boost. Daar, waar ik dacht al aardig op weg te zijn, ontdekte ik toch weer dat er nog erg veel te leren valt. Leuke en gezellige groep. Lof voor het vakmanschap (vakvrouwschap?) van visagiste Selena en ons model Priscilla. Arend, je hebt met deze workshop weer een goed visitekaartje afgegeven!
Henk

Henk de Reus

Zaterdag 18 Oktober deelgenomen aan een Workshop Flitstechniek 1, een aanrader !
In de ochtend kregen we duidelijke uitleg over de flitsapparatuur – wat heb je nodig en wat niet- een verhaal dat je bij andere workshops meestal niet hoort. Ook werd het effect van de plaats en afstand van de flitser tot het model gedemonstreerd, met en zonder lichtgeleiding. En waar op te letten bij het werken met een model kwam ook aan bod.
Na de lunch gingen we het in de praktijk brengen met een model in verschillende flitsopstellingen en opdrachten om een foto proberen na te maken door de flitslamp(en) en het model goed neer te zetten.
Het was gezellig en ik heb veel geleerd, een geslaagde dag !

Arend Vermazeren

oofvogel workshop. Leuke en gezellige middag met extra mogelijkheden om bepaalde foto’s te kunnen maken.
Het was jammer, maar verklaarbaar, dat sommige vogels geen zin hadden in hun kunstje. Arend stoorde zich er meer aan dan de deelnemers ;o)
Zeker het aanraden waard, al was het maar omdat de koffie en broodjes zo lekker waren ;o)

Paolo

Na verschillende workshops te hebben meegemaakt, ben ik bij de workshop Roofvogel geweest.
Weer een aanrader ? Weer eens wat anders dan….
Genoeg kennis aanwezig. Altijd wel weer wat te leren.
En alles onder veel gezelligheid en goede organisatie;)

Kroontje

Een zeer waardevolle workshop die zijn geld meer dan waard is. Ik heb diverse workshops gevolgd, bij diverse fotografen. De workshop door Arend gegeven is echter de beste tot nu toe. Goede verdeling tussen theorie en praktijk met veel ruimte voor vragen. Uitstekende lunch en een professioneel model. De visagie werd verzorgd door MD make-up en was ook geweldig. Een dag met een strak schema maar wel met ruimte om persoonlijke aandacht te krijgen. Duidelijke uitleg over flitsapparatuur en de diverse lichtvormers. Ik ben zeker wijzer geworden en kom absoluut terug voor een vervolg!

Renier

Cursus; modelforografie> 05-04-2014 Duidelijke theorie, genoeg tijd om te oefenen, tijd voor vragen en duidelijke uitleg, goed model!- Heel prettig-
Inspirerende dag gegeven door een leuke cursusleider.
Dankjewel Arend!

Anouk

Ik heb op za. 8 febr. een workshop modellenfotografie gevolgd. Dit ligt in het verlengde van een fotografie opleiding dat ik volg. Arend heeft alles goed en duidelijk uitgelegd. Vooral over studio verlichting wist ik nog niet zo veel. Hij heeft mij ook hele goede tips over flitsers gegeven, iets waar ik echt wat aan heb. Ik ben iemand van de praktijk, de shoots die we a.d.h.v. de theorie gingen nemen vond ik heel leerzaam. We hadden beschikking over een goed en leuk model, ze wist de camera goed te bespelen met haar expressieve uitdrukkingen. Top! Het was ook een gezellige groep en een leerzame dag. Hopelijk tot de volgende keer :-).

Stanley van der Hoeven

Het was een hele leuke en leerzame dag. Arend heet op kundige en enthousiaste wijze uitleg gegeven. De theorie en praktijk waren mooi in balans. Een echte aanrader!

Jan

Een workshop studioflits gevolgd. Voor mij een ideale mix. De ochtend reserveerd voor de nodige theorie. Zodanig opgezet dat het te volgen is voor alle niveau’s. De middag het praktijk gedeelte. Hier kan de theorie ultiem worden toegepast!! Ik vond het een hele heldere uitleg, genoeg ruimte voor vragen / fouten / opmerkingen / aanwijzingen. Kortom ik heb bijzonder veel geleerd. Niet alleen omgang met licht, maar ook met model, apparatuur etc. TOP! Mocht je meer willem met flitslicht, dan zeker doen!!!!

Bas

Afgelopen zaterdag de workshop portretfotografie gedaan omdat ik al langer rondliep om hier wat mee te gaan doen en spullen aan te gaan schaffen. Goed dat ik nog niets gekocht had, want op de workshop leer je dat je maar weinig nodig hebt als je het weet te gebruiken. Veel geoefend en veel geleerd over deze toch weer aparte tak van fotografie, ook van het model Melissa, die meer doet dan alleen model staan maar ook veel nuttige tips geeft. En nu naar de praktijk…..

Tom Nieuwenhuizen

Zaterdag 23/11 workshop model fotografie, helemaal goed. ‘s-ochtends de – heldere – theorie en ‘s-middags zelf in de praktijk brengen. Dat valt nog niet mee ? Geweldig model Melissa geeft zelf ook tips (reuze handig als je zelf niet verder komt dan eh, eh, eh). Arend kan heel goed uitleggen en vertellen met een vleugje humor. Geen moment spijt van de workshop!! Als er een min puntje zou zijn dan was het dat de locatie soms wat rumourig was maar dat heb je niet altijd onder controle. Verder; een aanrader!

Chris

Ik vond de workshop flitstechniek erg leerzaam en handson. Heb veel geleerd. Nu nog de tijd vinden om het in praktijk te brengen.
Deze cursus is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in het leren fotograferen met flitsers in de studio. Ook de praktijksessie in de middag met Melissa was erg leerzaam.
Arend, bedankt voor de aangename en leerzame cursus

JD

Ik ben afgelopen Woensdag bij Arend voor een 1 op 1 Workshop flitstechnieken en studio fotografie gevolgd met als model Melissa Houben. En ik ben meer dan tevreden over de gegeven workshop, duidelijke uitleg en al mijn zijn beantwoord.

Er is voor mij een hele wereld open gegaan op het gebied van hoe je met licht de mooiste creaties kan maken en dat zal ik ook zeker meenemen in mijn eigen studio.
Ook de uitleg van model Melissa was een aanvulling op de workshop want zei geeft je duidelijke instructie wat je wel en niet moet doen tijdens een shoot als interactie met je model.

Arend is iemand die je duidelijke uitleg geeft en je ook duidelijke structuur bied in het doen van nieuwe aankopen, waardoor je niet met een 500Watt lamp thuiskomt terwijl een 100Watt net zo goed kan voldoen zolang je maar de juiste instellingen gebruikt bij het meten van het licht, dus het kan, het is bewezen.

Ik heb een hele gezellige dag en een heel leerzame dag achter de rug waar ik zeer positief naar terug kijk, ik heb genoeg informatie meegekregen om mijn eigen specialisatie in de fotografie verder uit te kunnen breiden, met de juiste materialen (die ook weinig hoeven te kosten) en de juiste instelling moet het gaan lukken.

Ik kom zeker nog eens terug bij Arend voor een andere workshop in de toekomst, want ik heb genoten op deze dag. Ik kan niet beschrijven wat het gevoel is maar zal het proberen, bij Arend ben je in goeden handen als je duidelijke en begrijpbare theorie en praktijk in 1 pakket wilt hebben.

Arend en Melissa bedankt voor deze topdag en ik laat zeker nog van mij horen.

Dees

Zeer de moeite waard, op een ontspannen manier door de stof gewandeld en daadwerkelijk heel veel geleerd. Praktijk gedeelte met model Valeriya is prima bevallen, professionele setup en je leert meteen hoe het in de praktijk is om met een goed model te werken. Arend zit boordevol goeie tips en heeft ruim voldoende aandacht voor alles wat gaande de workshop aan bod komt. Een hele leuke, leerzame dag.

Omar Brunt

Workshop Flitstechniek 1. 7 april 2013

Deze dag samen met vier andere cursisten gevolgd, wat voor mij resulteerde in.
Een leerzame dag, van theorie en praktijk.
Goede duidelijke uitleg,feedback en tips van Arend en Bianca (model)(nogmaals mijn dank)
voor vragen wordt tijd genomen om deze te beantwoorden.
Al met al geen Nonsens.

Melvin

De workshop flitstechniek beoordelen? Na een goed geïllustreerd theoretisch stuk heerlijk gegeten. Praktijkervaring opgedaan met model Bianca met zeer waardevolle tips van haar. Iedere minuut was boeiend en vol enthousiasme ga ik nu het geleerde in de praktijk brengen. Dank Arend, Bianca en mede workshoppers.

Henk

Hallo Arend,
Op 24 maart was het dan zover de praktijkdag.
Om half tien starten met koffie en koek,om 10 uur de start Met Melissa als model enAmy voor de
visagie het kan niet beter.
Ook dit keer een onderwerp “Muziek” wat een geslaagd onderwerp was.
Voor ik het wist was het 12.30 uur en tijd voor de lunch en ook die was weer top.
Om 13.30 weer aan de slag met diverse settings en de tijd ging te snel we stopte er 18.00 uur
mee, moe maar heel voldaan.

Arend het was een top dag met leuke mede fotografen, ik kijk uit maar de volgende praktijkdag.
Arend, Melissa en Amy bedankt.

Groeten,
Jaap

Jaap

Eerlijk verhaal in ontspannen omgeving. Goede uitleg, actieve deelname en vooral geen grote groepen. Dus veel persoonlijke aandacht. Zeker voor herhaling vatbaar. Uitbreiding naar thema workshops ergens op locatie zou een goede volgende stap kunnen zijn.

Mario

Mario

Arend is een recht door zee zeer ervaren en deskundig persoon.
Zijn workshop was voor mij heel leerzaam. En zijn enthousiasme draagt hij zeker over.

Keren terlouw

Ik vond de workshop erg leerzaam en interessant om te volgen.
De theorie werd goed uitgelegd en daarna konden we alles in de praktijk brengen met behulp van een heel goed model die ook goede feedback gaf.
De lunch was goed verzorgd en het was een erg leuke dag.

Leonie

Leonie

Beste (aankomende) cursisten,

Hierbij wil ik aangeven dat de workshop leuk, nieuw , en leerzaam was. Arend is echt leuk als leraar, hij staat open voor vragen en neemt de tijd voor je vragen.

Ik zeg doen!

Bari.

Bari

Het was een ontspannen en leerzame dag in Slootdorp. Arend nam alle tijd om je iets uit te leggen als je iets niet begreep. ’s Morgens theorie, ook begrijpbaar voor een amateur. En ’s middags het geleerde in praktijk brengen. Het ging allemaal heel gemoedelijk en het werken met een model was ook super leuk en leerzaam.
Ik kan iedereen aanraden deze cursus te volgen.

Trudy

Aangezien ik een eigen studio ga openen besloot ik een 1 op 1 flitstechniek cursus te volgen bij Arend. Mijn vriendin stond die dag model en Arend heeft mij super enthousiast gekregen mbt studio fotografie. Er ging een wereld voor me open Een zeer leuke dag gehad en ook veel geleerd. Dit alles met een flinke dosis humor, wat ook belangrijk is. Belichting werd aan de hand van een paspop keurig uitgelegd en daarna op model in praktijk gebracht.

Ook na de workshop kon ik regelmatig terecht met vragen bij Arend. Hij geeft eerlijke adviezen bij de aanschaf van apparatuur en smeert je niet zomaar wat aan. Zin om veel te leren in een mooie studio? Dan is een workshop bij Arend zeker een aanrader!

Niek Duregger

Een zeer goede studie dag, gedegen theorie met veel praktijk voorbeelden in de ochtend en ’s middags zelf ervaren hoe je werkt in de studio. Vakkundig bijgestaan door Arend. Een aanrader voor diegene die haar of zijn (studio) fotografie naar een volgend nivo wil tillen en geinspireerd aan de slag wil.

Dick

Erg prettige uitleg in een ongedwongen sfeer.

Door een 1 op 1 workshop gericht mijn vragen kunnen stellen waar Arend duidelijke adviezen op gaf.

Erg leerzaam geweest en voor mij een duidelijke hulp bij de keuze wat te aanschaffen.

Ook hierin is Arend heel eerlijk. Hij probeert je niet de duurste spullen te verkopen maar de de spullen die voor jou het beste uitkomen.

Complimenten!!!

Antoine

Afgelopen zondag (29 januari) deze workshop gedaan bij Arend Spaans in Slootdorp.

Een geweldige dag gehad! Voor de middag een flinke hoeveelheid theorie over belichten, en na de lunch samen met model Melissa Houben e.e.a. in de praktijk brengen met een serie fotoshoots.

Erg leuk en leerzaam! Arend geeft heldere uitleg, en Melissa is bijzonder leuk om mee te werken, en weet ook zelf goed aan te geven wat ze wil.

Voor mij vanuit Helmond helaas wel erg ver weg, maar denk zeker dat er nog een followup gaat komen :).

Rob H

Op 29 januari een topdag gehad.

Zowel theorie als praktijk van de cursus flitslicht 1 waren zeer leerzaam.

Geweldig professioneel model (Melissa) aanwezig.

Ga zeker een vervolgcursus doen.Kan deze cursus voor beginner en gevorderde fotograaf aanbevelen.

Wolter van Eeken

Fijne opfris workshop gehad van Arend! ook nog nieuwe dingen geleerd, terwijl ik toch al 10 jaar ervaring heb.

Arend is een gezellige vent; heel praktisch ingesteld.

Nu nog het geleerde in mijn eigen studio in de praktijk brengen.

Foto Henk

Deze week een 1-op-1 workshop van Arend gehad. Ik ben een ervaren fotograaf, maar toch was deze intensieve herintroductie met vooral de theorie van studioflitsen heel nuttig voor me!

Ben weer helemaal opgefrist qua kennis en heb ook nieuwe dingen geleerd die ik zeker in de praktijk ga oefenen. Bedankt, Arend.

Rita

Zondag 8 januari 2012 een workshop studio fotografie gevolgd bij Arend.

Wat een geweldige ervaring was dat en heb veel opgestoken die dag.
In de ochtend was het theoretische gedeelte wat je niet allemaal op diende te schrijven want krijg je netjes uitgeprint mee naar huis.

En na de uitstekende lunch ging het na de middag verder met het praktijk gedeelte.

Dit alles met een gezonde portie humor erbij.
Goede en duidelijke uitleg over het hoe en wat en als je iets niet snapt wordt het nogmaals geduldig uitgelegd.

Tevens een goed en op maat gesneden advies gekregen welke studioset voor mij zou voldoen en keurig vandaag op dinsdag al geleverd.

Arend, bedankt voor de service en graag tot volgende keer.
Hoop ooit enigszins in de buurt van jou kwaliteit als fotograaf te kunnen komen.

Ik kan deze workshop van harte aan bevelen voor elke beginner en gevorderde fotograaf.

Met vriendelijke groeten, Gino

Gino

Op 9 oktober een cursus flitsen gevolgd bij Arend.
Geheel onervaren ben ik gekomen en een beetje ervaren terug.
Relax binnen komen en onder het genot van koffie goed begonnen.

Het is zo goed bevallen, dat we een vervolg cursus gaan doen met dezelfde groep.

Leuk model Melissa, die ons goed kon vertellen wat ze wilde doen.
Een gave dag en voor iedereen die wat wil leren, een aanrader.

Groet Kroontje

Kroontje

Zondag 9 oktober heb ook ik deelgenomen aan de workshop 1 portret fotografie van Arend.

Onder het genot van een bak koffie hebben we s ’morgens, met een klein gezelschap de noodzakelijke theorie door genomen. In de middag kwam ons model Melissa waarbij we alle theorie in de praktijk hebben gebracht en heel wat mooie platen hebben geschoten.

Ook mijn complimenten voor Melissa voor haar inzet, positieve feedback en haar geduld met ons.

Geweldig dat we met z’n alle hebben besloten om ook workshop 2 bij Arend te volgen.

Al met al een interessante workshop, gezellig en een voortreffelijk model. Een aanrader voor iedereen.

Mike

Mike

zaterdag 24 september heb ik een workshop gehad bij Arend, een prima verzorgde dag waarbij ik veel heb geleerd.

Voor de lunch het theoriegedeelte en de basiskennis vergroot, na de lunch (die was perfect verzorgd) met model Bianca een leuk model waarme je goed kan werken,ze gaf veel tips een aanwijzingen
echt super toppie

Een prima dag, kijk al weer uit naar de volgende workshop

Wim

Goede theoretische uitleg maar ook lekker zelf aan de slag gaan.

Arend weet het prima te vertellen en zeer ervaren model Bianca gaf zeer goede ondersteuning. Zeer geslaagde dag.

Marc

Een aantal weken terug een 1 op 1 workshop gedaan met Arend.
Wat een schat aan informatie heeft die man.

Ik heb een compleet theoriegedeelte gekregen + praktijk met een mooi model. Zij gaf mij nog eens veel aanwijzingen waar ik veel van geleerd heb.

Technisch ben ik volledig bijgesprijkert. Arend bedankt !

Graag tot een volgende keer.

Pieter.

P. van Oosteren

Ik heb via het LightCatch fotografie forum een workshop gevolgd bij Arend.
s’morgens werd eerst de noodzakelijke theorie behandeld natuurlijk onder het genot van een kopje koffie. Daarna een goed verzorgde lunch in het restaurant op de hoek.
Terug in de studio gingen we gelijk wat we s’morgens geleerd hadden in de praktijk brengen met een model.
Arend heeft echt een mooie studio gevuld met professionele apparatuur.
Al met al een zeer leerzame en gezellige dag. Echt TOP!!!!

Greetz
Robert van der Let

Robert

Kan niet anders zeggen dan een zeer interessante, leuke dag te hebben gehad, waarbij we allemaal aan bod kwamen.

Dus niet allemaal tegelijk schieten zoals misschien elders, je krijgt hier je kans.

Bijzonder gastvrij onthaal, goede lunch en duidelijke uitleg m.b.t. de cursus. Doen, niet twijfelen.

Gr. Miek

Miek

Op zaterdag 23-4-2011 heb ik workshop 1 “studio fotografie” gedaan.

De sfeer waarin de workshop plaats vond was goed met respect voor de gevorderden, de minder gevorderen, de creatieven en techneuten, kortom, iedereen is aan bod gekomen.

De workshop is een echte aanrader als je overweegt om een installatie aan te schaffen, als je meer wilt met je eigen installatie of als je een keer een studio wilt huren.

Wat ik geleerd heb is, durven, kijken, proberen en “meten”. De workshop was een waardevolle aanvulling op mijn (basis) kennis en smaakt naar meer.

Bob

Vorige week een 1 op 1 cursus studiofotografie gedaan bij Arend.
Alles was positief. Ik heb heel veel geleerd. Arend legt alles heel duidelijk uit.
Het was ook nog eens heel gezellig.
En het is ook nog eens een aardige vent.

Arend alsnog bedankt.
En Bianca jij ook bedankt.

Groetjes,
Nico.

Nico

Op 12 maart 2011 mocht ik deelnemen aan een studio praktijkdag bij Arend Spaans.

Ik heb een geweldige dag gehad, mede dankzij de gedreven uitleg en inbreng van Arend. Het was een klein gezelschap en dat maakte dat je ruimschoots gelegenheid had om behoorlijk wat foto’s te maken.

Ook de inbreng van het professionele model Bianca maakte de dag tot een succes.

Zeer aanbevelenswaardig.

Arend, ik kom nog eens terug! Bedankt.

Michael

Arend is een nuchter iemand die graag zijn kennis aan anderen overdraagt. Ik heb bij hem in februari de workshop portret 1 gevolgd.

Voor mij was het heel leerzaam om een dag in de praktijk bezig te zijn met studiolicht en om foto’s te maken van een model.

Je ziet zo wat je goed en verkeerd doet en krijgt meteen positieve feedback. Mijn complimenten ook aan model Josca voor haar inzet, meedenken en geduld met ons!

Interessante workshop, leuk model en een voortreffelijke lunch, absoluut een aanrader!

Guus de Haan

Guus

De workshop belichting in Slootdorp gedaan.
Goede kennisoverdracht en een werkelijk goede lunch.
Een goed model,die behulpzaam was en die het heel goed deed.
Heb zeker wat geleerd.
Van het praktijk gedeelte heb ik zeker genoten.
Het was een kleine gezellige groep.

Hillie

Hillie

10 juni 2018 de workshop Roofvogel Fotografie  van Arend Spaans  in samenwerking met Jeroen Settels Roofvogels gevolgd in Amersfoort; wat een fantastische dag was het!
Het was ontzettend gaaf om deze prachtige vogels van zo dichtbij te mogen fotograferen. Een afwisselende dag met enthousiaste mensen en ook de catering  was goed verzorgd.
Top dag gehad, dank jullie wel!

Irene

Afgelopen zondag, 10 juni, een workshop roofvogel fotografie gevolgd. Het leek mij een goede aanvulling op de vogels die ik al heb geschoten. Uiteindelijk bleek het ook een keer welkome aanvulling te zijn op mijn reeks foto’s van roofvogels. Met name de studio opnames en de vliegshow was zeer aangenaam. mooi effect krijg je in de studio….een echte aanrader.
De vliegshow was ook zeer interessant…helaas heb ik niet volledig optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden…. hopelijk komt er een vervolg :-). De uitleg over de vogels en de getoonde diversiteit aan vogels was knap werk van settelsroofvogels…hopelijk mijn ze er in de volgende sessie weer bij.
Dus Arend….op naar een volgende sessie 🙂

Andre

In een woord “fantastisch”!!
Een gezellige ploeg fotografen, een behulpzame en informatieve  Arend en het geweldige team van valkenier Jeroen Settels.
Duidelijke instructie, afwisselende foto-opdrachten zoals vogels op hun plek fotograferen, in de studio, op eigen arm en ook vliegend.
Ontspannen hard gewerkt! De dag afgesloten met een gezamenlijke BBQ.

Kristel

Afgelopen zondag een workshop roofvogel fotograferen gedaan. Het was een goede workshop met veel verschillende vogels. De workshop was gezellig en verliep erge gezellig. Iedereen had zijn ruimte en kon vragen stellen. De verzorging en locatie waren uitstekend. Een extra dimensie was wel het fotograferen van roofvogels in een studio.
Ook het fotograferen van roofvogels in vlucht is met verschillende vogels gedaan, wat zeker niet makkelijk is voor de vogel. Maar voor de fotograaf nog een extra dimensie moeilijkheidsgraad. Arend bedankt voor deze mooie ontspannende dag.

Sible

Ik heb er maar een woord voor;  GEWELDIG !!!!

Website: www.Pbase.com.juliette

Juliette

Ik heb nu voor een 2e keer de workshop gooi je glazen in gedaan!
Arend geeft eerst een stukje theorie over hoe gaan we te werk en een beetje een indeling van de dag, daarna deed arend 1 voor en toen was het succes!
Het is echt een fantastische workshop met allemaal mooie foto’s met tussen door nog wat tekst en uitleg van Arend hoe je foto’s het mooiste te bewerken!

Zeker echt een aanrader voor een Top dag!!!

Stephan

2 December 2017
We hebben vandaag behoorlijk wat glazen stukgegooid!!!Eerst de theorie en daarna veel praktijktijd.
Wat was ik blij dat dit gedaan werd in een aangepaste ruimte!!
Heel veel opgestoken en een hele gezellige groep.
Ik raad deze workshop iedereen aan

groetjes Heleen

Heleen

zondag een workshop Gooi je eigen glazen in  gevolgd bij Arend. Bij binnenkomst stond de koffie en thee al klaar en na uitleg kon het gooien beginnen.Zeer goede uitleg en wat gaaf om te doen. Zeker een aanrader

Jose

Zaterdag 2 december  een workshop gooi je eigen glazen in, Erg leuk om te doen en heel leerzaam ,was erg goed verzorgd.
Arend heeft ons laten zien hoe je een foto bewerkt tot een geweldig eind resultaat Nu zelf nog met fotoshop bezig zal wel even duren .
Zal je zeker aanbevelen bij mijn kunde .

Rinni

Bij Arend de workshop “gooi je eigen glazen in” gevolgd. Super leuke dag gehad.Eerst uitleg over de technische kant van de high speed fotografie en daarna lekker aan de slag. Een aantal heel handige tips gekregen m.b.t. de nabewerking. Kortom complete workshop.

Sieneke

Een zeer leuke dag gehad en best veel geleerd.
Kortom een aanrader  om de workshop Gooi je eigen glazen in, te gaan doen.
Een nadeel als een ander fototoestel hebt Bv Canon je geen boek mee kreeg van en over Olympus.
Terwijl de andere er wel één kregen. Gemiste kans om misschien een ander over de streep te trekken op zo camera aan te schaffen.

n.b. Niemand krijgt standaard een boek mee. Dit was hoge uitzondering omdat ik 3 Olympus boeken over had van een beurs. Deze zijn weggegeven aan de 3 Olympus camera gebruikers. Het boek is ook digitaal te bekijken op de onderstaande link. ( Arend Spaans )

Lensbook 2016 digitaal

Wim

Ik heb op 1 oktober 2017 de workshop roofvogel fotografie gedaan en daar erg van genoten. Vooral van de vogels natuurlijk, inclusief de liefde van de verzorgers ervoor. Maar zeker ook dat ik gewoon een hele dag rondom de vogels bezig kon zijn met mijn hobby, fotografie. De beste combinatie zo ongeveer. Het was goed geregeld, goed verzorgd, gezellig en leuk. Daarnaast ook nog met een SD kaart vol foto;’s thuis gekomen waarvan het uitzoeken nog wel even wat tijd in beslag neemt. Fijn!

Wat ik nog meer erg prettig vond dat er meerdere Olympus fotografen waren waardoor we instellingen en lenzen konden uitwisselen. Toch net even anders dan wanneer je zoals vaak, tussen de andere merken staat.

Naast dat er tijd was om lekker buiten rondom de diverse vogels te zijn, konden we ook binnen fotograferen en eens experimenteren met een speciale flitser. Wat een geweldige opstelling. En al helemaal toen de vogels ook nog even mochten vliegen binnen. Wat een geweldig extraatje!!

Het buiten fotograferen was een grotere uitdaging, maar dat maakte het wel af. Wat prachtig om de vogels zo in hun element te zien.
Ik heb genoten van een prachtige dag! En wat geleerd over mijn camera instellingen. win – win – win.

Gea

Ik heb op 1 oktober de workshop roofvogels gedaan. Het was weer geweldig goed geregeld en heel goed verzorgd .
Dit was mijn tweede keer ik het was wee super. Het is geweldig  om te zien hoe je zo dicht  kunt zitten en fotograferen om de prachtig mooie vogels van Jeroen te zien.

Arend geeft goede uitleg en het is natuurlijk ook super dat je de gelegenheid krijgt om een vogel in de studio die Arend daar heeft opgezet te mogen  fotograferen.

Het is voor iedereen die van vogels 0f roofvogels houd een aanrader om dit te doen.
We waren met een groep van 13 mensen en werden ontvangen met koffie en gebak. Daarna werden de vogels aan ons voorgesteld en konden we ze uitgebreid bekijken en fotograferen.
Na een stevige heerlijke lunch, zijn we zelfs nog de vogels vliegen gaan fotograferen.
Aan het eind van de dag was er ook nog een goed verzorgde BBQ.en.

Website: www.vlint.net

Yvonne

Roofvogelfotografie workshop.
Wat een geweldige dag heb ik gehad, alle tijd gekregen om de vogels in allerlei standen te fotograferen, zonder die ronde beugeltjes, geweldig. Ook binnen mochten we aan de slag, in de studio om de roofvogels te fotograferen., dat is nog eens uniek!!!
’s Middags de vogels op de arm en elkaar fotograferen, erg leuk en daarna vliegende roofvogels en uilen, wat een uitdaging!!
Er werden voortdurend instellingen uitgewisseld en als je er niet uitkomt is Arend er altijd nog.
De hele dag was prima verzorgd met hapjes en drankjes, lunch en bbq kortom een aanrader en kom volgend jaar zeker weer!!!!!!!!!

website: http://www.tonnyhoevers.nl

Tonny

een workshop “gooi je eigen glazen in” gedaan. Dit is echt de moeite waard
Alles is goed verzorgt, en je hebt alle tijd om dingen te proberen
Heel veel geleerd, en heel veel gelachen
Het resultaat mag er ook wezen, heb er mooie foto’s aan overgehouden
Graag tot een volgende keer.

website: www.wimvanderwind.com

Wim

Zondag 18 juni 2017 op vaderdag ruim honderd glazen laten vallen ( 4 fotografen ) om deze op de plaat te zetten. Alles onder de noemer Gooi je eigen glazen in.
Dit alles in de grote studio van Arend, die alles had klaar gezet om de scherven en de vloeistof op te vangen. Eerst een klein stukje uitleg over de flitsers en de flitsduur.
Erg belangrijk. We hebben een kostelijke, leerzame en fun dag gehad tijdens deze workshop. Het is zeker een aanrader om hier eens een workshop te volgen.

Geweldig en een goed gevoel aan over gehouden. TOP

website: www.kroontje-photography.nl

Mark

Vorige week zondag een dagje aan het prutsen geweest bij de Macro Workshop van Arend Spaans was een mooie dag en zeer de moeite waard , nog bedankt Arend Toppie man.

Teunis

zondag 28 mei de workshop Macrofotografie gevolgd bij Arend. Goed verzorgd, duidelijke uitleg van de theorie. De vlindertuin Vlindorado waar we in de middag naar toe gingen, biedt voldoende mogelijkheden om het geleerde in de praktijk te gaan brengen. Arend loopt gezellig rond en geeft ter plekke nog wat extra toelichting en tips en trucs.
Genoten van deze dag en weer lekker bezig geweest met een mooie tak van fotografie.! Top!

https://www.flickr.com/photos/emmie72/

Esther van Rooijen

Een interessante ” Masterclass Flitstechniek” gevolgd bij Olympus ambassadeur Arend Spaans in zijn studio (25 km boven Amsterdam) Zowel theorie als praktijk ondergaan.Het heeft weer vele aandachtspunten en invalshoeken opgeleverd. Leerzame dag geweest met 7 cursisten waarvan 5 vrouwen en 2 mannen. (6 profs en 1 amateur). Echt een aanrader om te doen.

Roland

Hoi Arend,

Nogmaals bedankt voor de leuke en leerzame dag.

Het was ook een erg fijne groep mensen.

Diana

Op de 18e september heb  ik de Roofvogel workshop gevolgd.  Heel erg leuk,  goede ontvangst met koffie en gebak.  Veel prachtige vogels gezien.  Ook fantastisch dat er een studio was ingericht om een paar vogels “uit de normale wereld” te fotograferen. Genoeg tijd met iedere vogel.  Veel hints en tips.  Plus je kreeg de kans om een vogel echt heel dichtbij te schieten. Het mooiste vond ik dat we de vogels ook in vlucht konden fotograferen,  moeilijker en een prachtige uitdaging.

Heel hartelijk bedankt voor een prima dag.  Ik heb ideeen op kunnen doen en uit kunnen wisselen.  En nog geluk met het weer ook  🙂

Mvrgr. Tom Piel

.

2 April heb ik de workshop flitstechniek 1 gevolgd. Arend brengt op een ontspannen manier de theorie over, geeft iedereen voldoende aandacht en alle vragen worden op een duidelijke manier beantwoord. Het praktijk gedeelte met een prachtig model was zeer leerzaam en inspirerend. Alle deelnemers krijgen voldoende tijd om drie verschillende sessies te fotograferen.
Al met al een zeer leerzame dag, als je meer wil weten over studiofotografie is dit zeker een aanrader.

Pieter van de Ruit

Afgelopen zaterdag, 2 april, heb ik de Masterclass Flitstechnieken 1 gevolgd bij Arend. Nadat we om 7.45 vertrokken, kwamen we net na 10 uur aan. We konden gelijk aanschuiven met een kop thee om te beginnen met het theorie gedeelte. Onder het genot van een stuk appeltaart vertelde Arend een hele hoop over het werken van flitsers en licht. Ook werden er tussendoor tricky vragen gesteld om te checken of we de theorie hadden begrepen. Na een heerlijke lunch begon het praktijk gedeelte. We begonnen met een stukje visagie. Anne, de visagiste, vertelde ons over diverse soorten make-up en gaf ons praktische tips. Hierna nam het model, Kyara, plaats en mochten we haar om beurten fotograferen in diverse poses. De middag was verdeeld in 3 rondes. Kyara werd 3 keer omgetoverd door de visagiste en mede door het veranderen van het licht hadden we zo totaal andere plaatjes.

Om half 6 stapten we moe maar voldaan weer de auto in met ons hoofd vol van alles wat we geleerd hadden.
Erg gaaf om te zien wat verschillende lichtopstellingen doen, maar ook wat een goede visagiste betekent in een foto en uiteraard een goed model.
Arend, Anne en Kyara, bedankt voor deze geslaagde workshop! Maar ook de medecursisten bedankt! Leuk om met elkaar van gedachten te wisselen en eens objectieven van elkaar te kunnen gebruiken om te bekijken of het wat voor je is.

Wendy van Veen

Afgelopen zaterdag 02-04-2016 de workshop flitstechniek gevolgd.
We waren met een gezellige groep mensen en begonnen met het theorie gedeelte in de studio met koffie/thee en appeltaart.
Arend gaf hier een heldere en begrijpelijke uitleg over de flitstechniek en de apparatuur, die je hiervoor kunt gebruiken (van een eenvoudige reportage flitser, tot aan de studio flitsers en hun modifiers).
In de middag na de goede lunch, met zijn allen in de studio voor het echte werk.
Anne Loos verzorgde de styling en de make-up, die zij toepaste op het model Kyara.
Hierover vertelde zij met liefde voor haar vak, het nut ervan en hoe te gebruiken (dus eigenlijk nog een stukje workshop visagie erbij) deze geven je foto’s een duidelijke meerwaarde. (minder nabewerken en een mooie uitstraling van je model).
Arend legde de diverse opstellingen goed uit met een vleugje humor, waarna we zelf aan de slag moesten (nog knap lastig…alles komt nu op je af, en dan ook nog het model aansturen).
Kyara nam zelf diverse poses aan, mocht het jezelf nog niet helemaal lukken…Arend gaf hierbij nog de nodige tips, waarna je toch met een zeer tevreden gevoel achter op je camera het resultaat nog eens terug kijkt.
En dan gebeurd het…komt Arend met een foto aanzetten en van zo cursisten, daar staan de flitsers en daar het model…Zoek het maar uit, maar zo wil ik het hebben. En dan met de hele groep aan de gang natuurlijk (we kwamen in de buurt, maar op een paar kleine aanwijzingen toch tot het gewenste resultaat).
En dan kom je s’avonds thuis en bekijk je het resultaat eens even op je pc. (wow, heb ik dit echt gedaan?).
Ik wil Arend, Anne en Kyara dan nogmaals hartelijk bedanken voor de leerzame workshop, die ik echt iedereen kan aanbevelen die maar iets met portret/studio fotografie wil beginnen.

Eric Vink

Na een dag bij Arend in de leer met flitstechniek 1.
Ben ik een stuk wijzer geworden.
Was een erg leuke en vooral leerzame dag.
Vriendelijke man waar je mee kan lachen maar ook zeker veel van kan leren
De visagiste verstaat haar vak ook zeer goed.
Al met al zeker een aanrader.

Cliff

Veel geleerd van deze eigenzinnige fotograaf met veel kennis en humor. Ik mag m wel, duidelijke mening, onderbouwd en helder gegeven. Daar leer ik van!

Leoniek

Gisteren (30 januari 2016) heb ik workshop gevolgd Flitstechniek. Het was een ochtend met veel theorie, waardoor je meer van de techniek komt te weten en ’s middags hadden we de praktijk met model Judy Red. Was weer erg goed en zeker aan te bevelen. Voor mij is Arend ” The master of Light”

Hans Wijker

Een Photoshop-avond. Weet je daarna alles van Photoshop? Natuurlijk niet, daarvoor is het pakket te veel omvattend. Wat je wel weet, is hoe je een portretfoto kunt nabewerken tot een verbluffend resultaat met een professionele touch. Arend reikt daarvoor een aantal technieken aan, sommige daarvan ook verbluffend eenvoudig (als je het eenmaal weet), andere een stukje complexer. Voordeel van les in een kleinere groep is dat het allemaal ook nog een keer op een andere manier kan worden uitgelegd, zodat ook het recept voor de complexere nabewerking bij iedereen beklijft. De Photoshop-avond wordt gegeven in de fotostudio, waarmee ook de omgeving een stuk stimulerender is dan een vergelijkbare les in een willekeurig klaslokaal. Aanrader, eye opener!

Gerard

Photoshop workshop gevolgd met hele goede uitleg en waarmee ik weer verder kan komen met mijn foto’s.
Veel geleerd, het was top

Margreet Broersen

Gisteren 26-09-2015 een Olympus studio dag bijgewoond bij Arend Spaans.
Wat ik erg prettig vond was dat Arend erg open vertelde over zijn verhaal achter de fotografie.
Ontzettend sympathiek en met veel passie vertelde hij over zijn werk.
Ook liet hij diverse mogelijkheden binnen de studiofotografie zien.

Er was aan alles gedacht, ’s ochtends een stukje theorie , daarna lunch en ’s middags een stukje praktijk met een model en een professionele visagiste.
Het was voor mij een eind rijden maar zeker de moeite waard en voor herhaling vatbaar !

Arend en de rest van het team ontzettend bedankt voor deze leuke en leerzame dag !!

Gert Jan Stolte

een 2e maal een workshop van en bij Arend gevolgd. ‘s-ochtends theorie en ‘s-middags in de praktijk proberen te brengen. met wisselend succes maar door de theorie van de ochtend weet je wat je fout doet….naderhand dan. Gelukkig een vergevingsgezinde model ? DIt keer gaf de visagiste ook tekst, uitleg en toelichting omtrent het belang en toegevoegde waarde van visagie en styling. nooit echt bij stil gestaan, nu wel. al met al een prima dag!!

Chris

Beste Arend,

Vandaag hebben we een workshop Flitstechniek op locatie in Beverwijk bij je gevolgd.
Echt onwijs bedankt voor de leerzame en duidelijke informatie met betrekking tot het gebruik van flitsers en alles wat daarbij komt kijken. Tot hele nieuwe inzichten gekomen, waardoor we weer een stap kunnen maken. Je nam ook alle tijd en de sfeer was super relaxt. Nu alle nieuwe opgedane informatie gaan toepassen en veel oefenen. Nogmaals onwijs bedankt. Groetjes, Ellen en Jeannette

Ellen en Jaentte

Enkele reacties op de lezing die ik hield bij Isoo.nu te Beverwijk op 21 april 2015:

*Geweldig dat je er was!

*Dank voor je inspirerende lezing.

*Het was top! Dank, Arend voor het delen van je kennis!

*Bedankt voor je mooie uitleg van gisteravond. Was interressant

*Ik heb het leuk gehad, top!

*Wat een superleuke en inspirerende lezing door Arend Spaans

*Het was een inspirerende avond

*Was top! Dank je Arend voor de inspirerende avond!

Arend Spaans

Deelgenomen aan de workshop macrofotografie. Een fijne en vooral leerzame dag. Het bezoek ’s middags aan de Vlindertuin gaf ons de gelegenheid om de theorie in de praktijk toe te passen. Dat was nog een hele uitdaging, want het valt niet mee om fladderende en ogenschijnlijk nooit stilzittende vlinders van dichtbij (Macro) te fotograferen. Maar het begrip Macro mogen we wel wat breder trekken, aldus Arend. Een goeie close-up is ook nooit weg 😉
Deze dag heeft mij (nog meer) geënthousiasmeerd om door te gaan met Macrofotografie en sowieso heeft het mijn plezier in fotograferen in het algemeen, verder vergroot. Dat is niet alleen te danken aan deze workshop, maar zeker ook aan de ‘Olympus Fotografen Nederland’ groep op Facebook, waar Arend dagelijks te vinden is en hele fraaie foto’s post. Foto’s die mij dan weer inspireren.

Ingrid

Ik heb bij Arend de workshop macrofotografie gevolgd. Echt een aanrader! De informatie vooraf was prima verzorgd. Prettig vond ik ook de kleine cursusgroep. Het ochtenddeel (de theorie) vond plaats in Arend zijn ruime studio. Na een uitgebreide lunch volgde een bezoek aan de vlindertuin. Hier hadden we ruim de tijd om zelf te oefenen. Daarna keerden we weer terug naar Arend zijn studio. Daar liet Arend zien hoe hij zijn foto’s bewerkt. Wat opviel was het enthousiasme van Arend om zijn kennis en ervaring over te brengen. Hierbij kijkt hij overigens niet op de klok!

website: www.eszie.nl

Esther

Hoe kan ik mijn portretfotografie op locatie verbeteren met behulp van flitstechnieken? Vandaag kreeg ik antwoorden, tips en trucks tijdens de 1 op 1 workshop die Arend Spaans speciaal op mijn vraag had afgestemd. We behandelden de werking van licht, lichtmeting, soorten flitsers, schaduw en reflectie, standpunten en poses. Een toffe, leerzame dag. En nu… oefenen, oefenen, oefenen!

Corwin Stam

Workshop Flitstechniek is een dag met duidelijke theorie en verrassende praktijkoefeningen. Geen poeha, maar eenvoud in de benadering van échte kwaliteit. Een workshop die naar meer smaakt zowel voor een starter als voor iemand die al wat langer meer van ‘hetzelfde’ doet.

Dirk Koene

Heb van Arend de workshop flits techniek mogen ervaren, en heb hierdoor een goede en zeker een enthousiaste dag mogen beleven.

Hoop informatie en leuke technieken mogen zien en doen.

Het model Nanda, is een prachtige dame en super dat je haar hebt gevraagd voor deze dag, heb mooie foto’s gemaakt en ben tevreden.
Thanks…

Mvg Tamara Groot

Tamara Groot

Beste Arend en mede cursisten,

gisteren een top dag gehad met veel theorie en praktijk informatie omtrent Model fotografie. Heldere en duidelijke voorbeelden met mooie richtlijnen. Informatie over de instellingen, schaduwen, houdingen, omgangsregels, hard licht, zacht licht, reflectieschermen etc, lichtmeting en nog veel en veel meer. Bedankt voor je praktijkgerichte instelling te delen met ons!

Rene

Op zaterdag 18 oktober 2014 heb ik een workshop bij Arend bijgewoond. Het was voor mij op allerlei fronten een echte eye-opener en ik heb heel veel opgestoken van de theorie, die duidelijk en glashelder werd uitgelegd. Ook de praktijk in de middag was erg goed en zeer leerzaam. Mocht je meer willen weten over het werken met studiolicht, dan is een workshop bij Arend een echte aanrader.

Hans Wijker

Een heerlijke workshop gehad (1-op-1) bij Arend Spaans. Veel geleerd over studio fotografie. Arend is een inspirerende fotograaf die echt de tijd neemt om de dingen goed uit te leggen. De informatie heb ik van Arend ook op papier en E-mail gekregen om nog eens rustig door te nemen. Eigenlijk kan ik kort en krachtig zijn; ik kan zonder enige twijfel iedereen een 1-op-1 workshop bij Arend sterk aanraden. De tijd vliegt om en als je voldaan weggaat zit je ook nog een vol frisse ideeën om thuis of elders uit te werken !

Pieter

Zaterdag 9 augustus een 1 op 1 workshop flits/studio techniek gevolgd van 6 uur. Een workshop waarbij mijn eigen flitsers (Hensel Porty’s) zijn ingezet. Duidelijke uitleg van Arend en in combinatie met model Kelly Post een zeer geslaagde dag. Arend nogmaals dank!

Stefan

Roofvogel workshop. Leuke en gezellige middag met extra mogelijkheden om bepaalde foto’s te kunnen maken.
Het was jammer, maar verklaarbaar, dat sommige vogels geen zin hadden in hun kunstje. Arend stoorde zich er meer aan dan de deelnemers ;o)
Zeker het aanraden waard, al was het maar omdat de koffie en broodjes zo lekker waren ;o)

Marko

deze week heb ik een 4 uur durende 1 op 1 workshop flitstechniek gevolgd bij Arend Spaans. Ontzettend veel geleerd over hoe je met verschillende manieren van belichten een heel mooi portret kunt maken. Alles duidelijk uitgelegd maar omdat het ontzettend veel info was, ben ik blij dat ik alles ook op papier heb gekregen. Arend heeft ook eerlijk en goed advies gegeven welke apparatuur ik het beste kan aanschaffen voor mijn thuisstudio. Nu maar oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Manon

Eerst van start met een stuk theorie (die je mee krijgt als handout), vervolgens over naar de praktijk. Hier wordt je even in het diepen gegooid, waardoor je zelf initiatief moet gaan nemen, interactief bezig zijn wordt gestimuleerd en het leren omgaan met je model. Verder worden er diverse opstellingen geoefend, met prachtige resultaten (al zeg ik t zelf ;-))
Conclusie: ik heb genoten, van deze leerzame dag met een leuke groep!

Monique

Afgelopen zaterdag een studio cursusdag gedaan bij Arend Spaans. Voor mij een echte eye opener. Lekkere kleine groep dus voldoende aandacht. Veel geleerd over de verschillende apparatuur en het gebruik van èn de positionering van licht. Echt een aanrader voor iedereen die een studio heeft en een must voor iedereen die een studio wil gaan inrichten !

Ron Biegelaar

8 februari de workshop van Arend Spaans mogen bijwonen en het was een geweldige ervaring! veel geleerd, Arend legt het allemaal op een fijne manier uit waardoor het gelijk al duidelijk is. in de ochtend theorie en in de middag praktijk. Erg leuk in combinatie met model Malissa top gedaan! zou zo nog een keer deze cursus willen volgen.

Desley Bouwman

Gisteren workshop model fotografie gevolgd bij Arend Spaans. Na een deel theorie tijd om deze om te zetten in de praktijk in samen werking met model Melissa. Omdat ze zelf al veel poses doet breekt dit het ijs om direct met je mode aan de slag te gaan. Arend brengt alles luchtig maar duidelijk en heeft ook nog tijd voor vele persoonlijke vragen. Het is super leuk hoe snel je de kneepjes van deze vorm van fotografie op je camera ziet verschijnen! Nu zit ik vol ideeen en ga lekker aan de slag om verder te oefenen om deze technieken mij eigen te maken! Ook een super leuke groep dus de sfeer zat er lekker in!!!

Brenda

Workshop portretfotografie/flitstechniek in Hoogeveen (januari 2014)

Een erg leerzame cursus, zelfs voor een beginner én een gevorderde fotograaf.
Het was erg gezellig en interactief, met zeer mooie foto’s als resultaat.

Een van de betere dingen vond ik zijn persoonlijke benadering van fotografie, welke tegen alle ‘standaarden’ uit verkooppraatjes in ging.
Hierbij bewees hij echter ook dat zijn persoonlijke benadering vaak tot andere en mooiere resultaten leidde.

Thijs

101 reacties ! Ik wil iedereen hierbij bedanken voor zijn of haar input. Op naar de 200 ! Eerdere reacties zijn te zien als je op eerdere berichten klikt ( lichtblauw ) Met vriendelijke groeten; Arend Spaans.

Arend Spaans

Dinsdag 3 december workshop “Studio techniek / Model fotografie” gevolgd bij Arend en model Melissa
In het begin theoretische uitleg en na de pauze en lekkere lunch kregen we een opdracht van Arend die we zelf moesten uitvoeren met de theorie die we daarvoor gekregen hadden. Arend heeft diverse technieken laten zien die wij konden fotograferen en Melissa heeft ons ook nog voorzien van perfecte tips.

Ik zou zeggen , bij twijfel, doen!

Jaqueline

Wat heb ik afgelopen zaterdag genoten van je workshop modelfotografie, Arend! Goede uitleg en prima tips. Hier kan ik wat mee. Nu de tips nog omzetten in de praktijk. Ik zie uit naar een follow-up. Complimenten aan model Melissa. Moet je zuinig op zijn. Haar poseren komt zeer professioneel over.

Henk de Reus

Een tijdje geleden bij Arend geweest voor een workshop flitstechniek. Helemaal goed zeg, wat een dag.
Ik heb veel geleerd met de theorie en na de een prima lunch de praktijk van het in de ochtend geleerde programma.
Dat viel nog niet mee maar Arend staat je bij als het even niet lukt. Voldoende tijd voor vragen en praktijk.
Ik ga zeker nog eens terug komen bij Arend. Hartelijk dank en graag tot een volgende keer. gr. Sandra

Sandra

Ik had het geluk om een 1-op-1 workshop met Arend te hebben! Na een aantal mindere ervaringen bij andere fotografen, ben ik zoooooooo blij dat ik gisteren naar Arend ben geweest voor een privé workshop Flitstechniek. De planning was van half 11 tot een uur of 3 maar ik ging pas om half 5 weg! We hadden het nog veel te druk met opstellingen, uitleg, zelf proberen, vragen stellen en uitgebreide antwoorden krijgen.

Begin idd met theorie terwijl ook meteen in de praktijk werd getoond wat de effecten zijn van het net iets anders neerzetten. En vooral het zelf doen, de ruimte en het vertrouwen krijgen om het zelf te doen.

Ik heb Arend ervaren als een inspirerende fotograaf met oog en oor voor mensen. In een open omgeving waar je vertrouwen krijgt door de continue aanwijzingen, aanmoedigingen en tips is het een plezier om dingen te leren. Ik zou elke dag wel zo’n workshop willen hebben.

Ga naar Arend als je iets wilt leren en geïnspireerd wilt raken!

Jo

Van Tilburg naar Arend,…. een hele reis, maar het was de moeite waard!
4 uur lang individueel uitleg gekregen over studiofotografie.
Arend is iemand die heel veel informatie met je deelt.
Zijn studio is perfect ingericht om direct te oefenen en dingen uit te proberen.
Het was een leerzame en gezellig dag. Met nieuwe ideeen en technieken, ben ik tevreden weer naar huis gegaan!

Jimke

Supergave 1 op 1 training gehad van Docent/ fotograaf Arend Spaans
Veel geleerd, veel inspiratie opgedaan.
Een prettig mens, kennis van zaken , didactisch sterk en vol met humor.

Irene Wijnmaalen

Op uitnodiging van Arend een workshop 1:1 gevolgd in zijn studio. Kosteloos, mocht mij de gelukkig prijswinnaar noemen van een actie op zijn facebookpagina!

Voor mij een totaal onbekende wereld waar ik stapje voor stapje in binnen werd gehaald. Voelde me er snel op mijn gemak en heb dingen geleerd die voor mij nog onbekend waren. Arend, dank je wel voor je geduld met mij. Dank voor alle informatie/lesstof waar ik me thuis verder in ga verdiepen.

Mocht je ooit twijfelen om bij Arend een workshop te volgen, niet doen. Gewoon gaan!

Aafke

4 mei jl heb ik de workshop Flitstechniek gevolgd.Een leuke, gezellige en voor mij zeer leerzame dag. smorgens theorie en na een goed lunch praktijk.
Met professioneel model Valeriya Vergunova leek het bijna eenvoudig en hebben we prachtige foto’s gemaakt.
Valeriya en Arend bedankt !! ik kom zeker nog en keer terug.

Willem Lam

Het was een top dag. ontspannend uitleg goed te volgen… als was goed verzorgd zeker de moeite waard om terug te komen bedankt

Martina

Goede mix tussen theorie en het praktijkgedeelte. Deze workshop is echt een aanrader voor de serieuze hobby/vak fotograaf welke zich meer verdiepen in het gebruik van studioflitsers en de diverse opstellingen hiervan. Arend is didactisch sterk en een echte vakman. Dank ook aan Bianca voor haar professionele rol als model op 7 april jl.

Thomas Dorf

Op 2 april volgde ik mijn eerste les van Arend en model Melissa Houben.
De dag was prima verzorgt met en lekkere lunch en drinken gedurende de gehele dag.
Arend kan de stof goed uitleggen en onderbouwen met praktijkvoorbeelden.

Ik heb enorm veel geleerd, ook van Melissa die veel tips geeft over de omgang met een model. Hoe geef je aanwijzingen, hoe zeg je op een respectvolle wijze dat een bepaalde houding niet flatterend is enz. De cursus is een echte aanrader en ik ga verder met mijn opleiding bij Arend. Het is een stukje sturen, maar dan heb je ook wat…..
Arend en Melissa, bedankt voor de leerzame en vooral heel leuke dag.

Raymond Schrave

Ik volgde al eerder de workshop Flitstechniek 1.

Hiermee ben ik enthousiast geworden over het werken in de fotostudio bij Arend.
De Praktijkdag bleek hier een goede aanvulling op te zijn. Er werd al de nodige kennis verondersteld.

Alle 6 deelnemers waren dan ook wat meer ervaren fotografen, met al wat studio-kilometers.
Arend had voor deze dag het aansprekende thema ‘Muziek’ uitgekozen. De dag was weer geweldig goed verzorgd.
Qua eten en drinken niets te wensen over. De aanwezigheid van de visagiste Amy Brassinga en het fotomodel Melissa Houben maakten de dat tot een professioneel geheel.
Er werden door de fotografen, onder de professionele begeleiding van Arend, keuzes gemaakt in sfeer, opstelling en lichtinstellingen. Veel discussie, veel lachen – maar wél aan het werk.
De resultaten waren weer verrassend en de dag weer erg geslaagd.
Ik weet dat ik weer veel geleerd heb

Ruud

Bij Arend heb ik een 1 op 1 flitstechniek cursus gevolgd.

Arend is een rustige docent / fotograaf, die goed luistert naar wat jij vraagt en niet alleen maar een verhaaltje oplepelt.

Eerst kreeg ik de basis van studio flitsers uitgelegd en daarna een praktijkgedeelte met verschillende nuttige tips.

Een aanrader!

Esmee

De workshop omvatte: Verschillende soorten flitskoppen, de soorten licht, gebruik van lichtmeters alsmede de verschillen, grijskaarten, licht modifiers, meten is weten, lichtopstellingen, snelle beauty shot, tethered shooting, “waar haal ik een model vandaan”, aansturing model alsmede allerlei zaken die de cursisten vroegen. Al deze facetten werden met de nodige voorbeelden en diepgang uitgelegd.

Ik heb Arend als een zeer deskundige vakfotograaf ervaren die niet alleen weet waar hij het over heeft doch al zijn kennis op een plezierige wijze deelt en daar waar nodig een stapje dieper gaat.

Alle onderwerpen die in de uitnodiging stonden zijn uitgebreid aan de orde gekomen. De getoonde Powerpoint is op papier ter beschikking gesteld. De ochtend stond in het teken van de theorie waarbij alle producten getoond en uitgelegd werden.

De zeer uitgebreide lunch werd in een lokaal nabij gelegen restaurant geserveerd. De lunch bestond uit: Soep, warme snack, saté en een uitgebreide broodmaaltijd. Tijdens de luch voegde het professionele model, Melissa Houben, zich bij de groep waardoor er snel een ontspannen sfeer ontstond.

De middag stond in het teken van de praktijk. Het model was zeer ervaren en gaf de nodige hints en tips. Gedurende de gehele dag was er koffie, thee, koek en een grote pot met drop aanwezig.

De groep bestond uit vijf personen (was maximum) waardoor iedereen ruim de tijd had om foto’s te schieten.

Als eindbeoordeling wil ik een 9+ geven. Keurig gefaciliteerd, ruime kennis en alles is aan bod gekomen. Een belangrijk aspect wil ik nog even noemen in vergelijking tot eerder gevolgde worshops.

Het is geen workshop waar de docent adviseert om de camera maar op “P” te zetten, het gebruik van een lichtmeter als ouderwets afdoen, de lampen ingesteld en geplaatst worden, het model plaats mag nemen en de cursisten aan de slag kunnen.

Resumerend: Een absolute aanrader!!

Robert van den bergh

Dacht al aardig wat te weten, maar toch een boel bijgeleerd.
Heel leerzaam dus en gelukkig niet te veel moeilijke stof, alles word in hapklare brokken voorgeschoteld. ?

Ook de lunch was tot in de puntjes verzorgd.

Als ik dan toch een minpuntje moet geven: het tweede, derde en vierde bakje koffie moest ik zelf inschenken.
En de schaal met koekjes stond te dichtbij. ?

Ik overweeg zeker nog een keer terug te komen voor een vervolg workshop Arend dus tot ziens !

Groeten,

Wouter

Wouter Kok

Zeer nuttige en leerzame dag met goede balans tussen theorie en praktijk. Begeleiding door Arend no nonsense en professioneel met een zeer pragmatische insteek met volop ruimte in het programma om vragen te beantwoorden en zaken uit te leggen cq toe te passen. Een aanrader voor een ieder die wil beginnen of zich verder wil bekwamen.

Nikon deals

Bijzonder veel gedaan en geleerd een gezellige en ontspannen dag.

met een goede lunch en prachtige foto’s maar dit komt natuurlijk ook door het model.

en profesionele adviesen

Frank

Zeer leuke en leerzame dag.
Door de kleine groep is heeft Arend genoeg tijd voor iedereen en is er ruimte je persoonlijke vragen beantwoord te krijgen.
Zeker een aanrader!

Niels

Ik had gekozen voor een 1 op 1 cursus…
ik vond het een leerzame, eerlijke, zeer flexibele en ook nog eens een gezellige cursus.

Erg persoonsgericht ook, ik heb hetgeen geleerd wat ik wilde leren. De 4 uurtjes vlogen zo voorbij en ik ben met een grote tevredenheid naar huis gegaan.

Arend, bedankt voor de goede cursus … het vervolg van de cursus zie ik graag tegemoet.

Groet, Cihan Vural

Cihan

Ik kan alleen maar zeggen dat het een top ervaring was.

Een lekker klein groepje. Veel stof behandeld (je moet wel enige voorkennis hebben anders gaat het wel snel). Goed model. Het enige minpuntje is dat het wel een stukje rijden is maar het is wel de moeite waard.

Ook na de cursus heb ik nog gewoon bij Arend kunnen aankloppen voor tips en trucs dus het is het geld waard.

Erwin

Dit was mijn eerste ervaring met studio fotografie en te kijken of ik het leuk vond en wat ik wil aanschaffen?

Een leuke groep deelnemers.Arend legt alles goed uit. Van het theorie gedeelte heb ik zeker wat van op gestoken.

Na de lekkere lunch, het praktijk gedeelte met een ervaren model (melissa) was zeer leerzaam.

Bedankt voor de leerzame dag!

mvg Paul

Paul

Super workshop! Heel veel energie van gekregen!
Arend legt goed uit en staat open voor alles. Niets is hem teveel.Een hele prettige leraar.

Samen met zijn model Melissa Houben was het voor mij heel leerzaam.
Een echte aanrader!!!

Karen Poelmann

29 januari was een topdag. Uitleg van Arend was “flitsend”. En wat een geweldig professioneel model is Melissa!! Heb er (voor mij) prachtige foto’s aan overgehouden. Voor herhaling/verdieping vatbaar!

Gr.Wolter van Eeken

PS Bob nog bedankt voor je individuele aanwijzingen!

Wolter van Eeken

Op 21-1-2012 een workshop Photoshop bij Arend gevolgd omdat ik over wil stappen van het minder bekende/uitgebreide ACDSEE pro naar Photoshop. Aanvankelijk wat koudwatervrees om van het beperkte bekende in het uitgebreide onbekende te stappen. Door de kleine groep veel persoonlijke aandacht en veel tips en trucs. Kortom, ik ben “om” en een aanrader voor iedereen die iets met Photoshop wil.

Bob Karman

Ben nu al een keer of 7 bij en met Arend aan de slag geweest en elke keer steek ik er weer wat van op… Mijn foto’s worden nog steeds beter en het wordt vooral ook steeds makkelijker om dat betere resultaat te behalen!

Jaap van den Bosch

Op uitnodiging van Mike,heb ik voor het eerst deelgenomen aan een workshop portret fotografie en wel bij Arend. Bij aankomst direct aan de koffie en toen de groep compleet was een voor mij pittig maar leerzaam stuk theorie. Aan het begin van de middag arriveerde ons model Melissa, een leuke spontane verschijning.

Na het nuttigen van een perfecte lunch,hebben we geprobeerd alle theorie in praktijk te brengen. Dit is volgens mij bij iedereen goed gelukt,met als resultaat een paar fantastische plaatjes.

Wat ik zelf leuk vind is dat er unaniem is besloten in dezelfde samenstelling in het voorjaar terug te keren bij Arend,voor het vervolg. Ik kijk er nu al naar uit.

Als laatste nog even mijn complimenten aan Melissa,ze heeft veel geduld, blijft vrolijk en weet zich enorm goed te presenteren.

Al met al een zeer geslaagde en gezellige dag, met een fantastisch model.Een echte aanrader voor zowel de beginende als de gevorderde fotograaf.

henry van Schenkhof

Zondag 9 oktober een workshop portret gedaan. Was bijna 2 uur rijden, en onderweg denk je “ik rij veel fotografen voorbij die misschien hetzelfde doen”. Maar de hartelijk ontvangst, de kleine groep, de uitstekende uitleg, de perfecte lunch, de tijd speelt geen rol en natuurlijk het gezellige en vakkundige model Melissa maakten dit tot een envergetelijke dag, waardoor we met zijn allen besloten hebben om de vervolg workshop ook te volgen.(ondanks de afstand)

Martin Boselie

Zo, de eerste 50 reacties op de workshops zijn een feit.

Ik wil iedereen bedanken voor de feedback die hij/zij achter heeft gelaten.

Graag tot een volgende keer en op naar de 100 reacties !

nogmaals dank !

Klik voor eerdere reacties op de link ‘older comments’

Arend Spaans

Ik ben 24 september bij Arend geweest voor een workshop.

Mooie studio, veel geleerd! Het geeft je precies de goede tools om te beginnen of om goed verder te kunnen!

Ik ga zeker op korte termijn weer terug!
Ook het model Bianca is super om mee te werken
ze helpt goed zodat je ook het standpunt van een
model beter gaat begrijpen. Kort om…TOPPIE!

Diaan

Dit is een echte aanrader, professionele begeleiding en de juiste informatie……..

Voor een ieder die (model) fotografie interessant vind, is dit zeker de moeite!!!!

Jo

Hele leerzame dag gehad bij Arend in zijn studio in Slootdorp.
Fijn dat de theorie gelijk getest kan worden in de praktijk met
een model en apparatuur die daar aanwezig zijn.

Leuke vent, goede informatie!

Sandra

Sandra

Na een maand geleden workshop 1 gedaan te hebben was en ben ik zo enthousiast dat ik graag nog een keer en zelfs meer wilde.
Via twitter / facebook bood Arend een 1 op 1 workshop aan voor een goede prijs ( ik kon er niet voor naar de bioscoop met onze kinderen) ik moest alleen zelf een model meenemen.
Onze 4 eigen dochters en maar liefst 5 vriendinnen wilden mee en dan moesten we nog nee verkopen maar de auto’s zaten vol.
Met hutkoffers vol kleding en accesoires (hoedjes, petten, viool, skates etc) vertrokken we naar Slootdorp.

We hebben een gewelidge middag gehad ( van 13.00 tot 18.00) waarbij ik een hoop geleerd heb en waarbij de 9 meiden straks mooie foto’s voor op hyves of facebook hebben.
Iedereen heeft ontzettend veel lol gehad en dat zien we terug op de foto’s. Geen gezeur met rechten van de fotograaf want dat was ikzelf en zoveel afdrukken als ik wil! En alles natuurlijk onder het (opbouwende) kritische oog van Arend. Het was allemaal heel laag drempelig, alles kon en mocht en Arend hielp daar waar nodig, en dat was best veel, zeker in het begin. Voor iedereen die dit leest “gewoon doen”

Bob Karman

Hoi Arend,

Ik heb een beetje in de lappenmand gezeten, vandaar dat ik nu ruim een maand later reageer om toch nog even te melden dat ik een waanzinnege dag heb gehad, goede uitleg, de foto’s die je ’s middags schoot met model Bianca meteen te horen kreeg of het toch nog beter kon, of van een afstand een foto te nemen of van dichtbij.

De lunch was niet normaal zo lekker, erg van genoten. Ik kan Arend absoluut aanraden. Tot de volgende fotoshoot.

Groetjes van Hannie

Hannie

Met een select gezelschap fotografen een prachtige praktijkdag gehad in de goed uitgeruste studio van Arend.

Heerlijk werken met mooie studioapparatuur met veel informatie/uitleg van een vakman.

Daarbij nog een ervaren model en het plaatje is compleet.
Ook de inwendige mens wordt niet vergeten, Arend regelt een prima verzorgde lunch. Kortom een aanrader en voor herhaling vatbaar.

Riemke

Leerzame workshop, wat betreft het gebruik van belichtingsapperatuur. Zonder teveel gepraat eromheen goede uitleg. ’s middags tijd om te oefenen met een erg leuk, gezellig en mooi model.

Daarbij… heerlijke lunch, alle vrijheid om te snoepen en te drinken.

Marja

Marja

Ik heb vorige week een priveles van Arend gehad.
Veel geleerd.

Hoop dat ik alles onthoud en in praktijk kan brengen.
Anders heb ik altijd nog de pdf bestanden met alle
uitleg van de cursus.

Al met al een geslaagd dagje.

Danielle

Danielle

Hallo Arend.

Bedankt voor het geven van je informatieve workshop over belichting.
Je kennis is groot.
Het was voor mij echt even snuffelen of verplaatsing van mijn hondenfotografie nar de studio ook iets voor mij zou zijn.
Ik heb daar die dag ruim de tijd voor gekregen.
Bedankt en succes verder,
Groet Liesbeth

Liesbeth

Beste Arend,

Ik heb een heel goed gevoel over gehouden aan de workshop van 5-2-2011.
Ik vond het erg leerzaam en gezellig! Ik ben weer heel enthousiast geworden om mijn passie weer op te pakken.
Ik zal zeker in de toekomst weer contact met je opnemen voor het volgen van een workshop of voor info over het eventueel aanschaffen materiaal.

Ik vond Bianca een fijn model om mee te werken.

Ik wil je voor nu veel succes wensen met alles wat je onderneemt en tot ziens in de toekomst!

Groetjes,
Sonya

Sonya

Goede locatie en een goede balans tussen theorie en praktijk.
Een zeer leerzame dag, waarbij ook duidelijk werd uitgelegd hoe om te gaan met een model om de beste fotografische resultaten te realiseren.

Armand

Een zeer leerzame ervaring gehad op de workshop bij Arend.
Goede mix van praktijk en theorie, alles begrijpend uitgelegd met de nodige humor.
De lunch was keurig verzorgd en het model was heel geduldig.
Een aanrader, ik kom zeker nog eens terug!

Rebecca

Ik ben bij de workshop van 12 december geweest. Een goede leider, een goed model, prima ruimte, prima voer tussen de middag. De workshop is heel praktijkgericht en Arend geeft goede aanwijzingen bij. Ik heb veel geleerd. In de ochtend theorie, in de middag praktijk. Een goede mix.
Mooi is, dat je naderhand ook nog materiaal thuisgestuurd krijgt. Alles wat je in de ochtend als informatie gekregen hebt – en dat is best veel – kun je dan nog eens nakijken.

Aanrader dus,

Cécile

Cécile

De workshop op 12 dec. gedaan.
Het geheel is prima verzorgd (lunch top), de informatie en voorbeelden gegeven en de samenwerking met het model Katharina waren zeer plezierig en LEERZAAM.

Voor Arend zeer vermoeiend en voor ons, eigenlijk, nog te kort,
wat is er veel mogelijk en ja daar is-zijn- de vervolg shops voor.

ZEER AANBEVELENSWAARDIG !!!

Pieter

Op zondag 21 november praktijkdag studio fotografie, in de studio in Slootdorp.
Het was weer een top dag, ervaren model, een vakkundige begeleiding door Arend
en niet te vergeten een heerlijke lunch.
Dit is voor herhaling vatbaar.
Arend bedankt

jaap Suierveld

Ik ben de 13e november bij Arend geweest.
Vond het een nuttige dag en een leuke kennismaking met studioapparatuur. Hij had ene leuk en vriendelijk model Joska`ingehuurd`, waarbij je de opnames meteen in praktijjk kon brengen met gebruik van zenders, flitsers enz.
Een goedverzorgde lunch bij het restaurant, 50 meter van zijn studio. Wat wil een mens npog meer. Als laatste een niet te grote groep, zodat een ieder de kans kreeg om informatie te vergaren.
Ron

Ron

Op 13 november heb ik voor de 2e keer de workshop portretfotografie gevolgd. Alles dat je vaker doet of hoort blijft beter hangen. Oefening baart kunst.
Arend geeft duidelijke informatie zonder overdreven technisch te worden. Daarnaast heeft hij uitstekende apparatuur en prima modellen. Het is erg lekker om met professionele spullen en een goed model te kunnen oefenen, je techniek te verbeteren en je kennis te verdiepen.

Tussen het theorie- en praktijkgedeelte kregen we een prima lunch geserveerd in een restaurant “om de hoek” van de studio.

Net als vorige keer stapte ik tevreden en met meer kennis en ervaring in de auto. Dat ik bij thuiskomst ook nog een aardig stel leuke foto’s had maakte de dag er alleen maar beter op.

Dank je, Arend, en tot de volgende keer!

Jaap

op 11 september de workshop studio fotografie gevolgd.

Erg heldere uitleg en goed stuk theorie voor de lunch.
Na de lunch alle kennis in de praktijk brengen met het model.

Met de bijzondere prettige wijze waarop Arend zijn kennis over brengt
is het een zeer leerzame en nuttige dag geweest.

Bedankt voor alles Arend !!!

Groet Matthieu

Matthieu

Datum workshop 11-09-2010

Bij Arend een de workshop studio belichting gevolgd.
Enorm tevreden over de uitleg en informatie die we kregen, zeer veel van opgestoken.
Aanrader voor mensen die meer met studio fotografie willen doen.
Workshop van top tot teen verzorgd! Volgende workshop ben ik weer van de partij!

Stefan

Een mooie samenhang van theorie en praktijk met een goede dosis humor erin.
Zo is ook de locatie en de goede zorg met de voorbereiding goed afgestemd.
Een passend plaatje dus.

Arend is een zeer vak gedreven en enthousiast persoon die zijn passie goed kan overbrengen.
Kijk al uit naar de volgende workshop in November 2010.

Uitermate geschikt voor de gevorderde fotograaf/artist.

Serge Flohr

Hoi Arend,

Mijn dank voor een leerzame en gezellige workshop portretfotografie van 3 juli 2010.
Uitleg was duidelijk en vol enthousiasme.
Ik heb een hoop geleerd en kan dit snel in de praktijk brengen.
Ik zal het zeker aan meer mensen aanbevelen om deze te volgen.
Een heel goede combi van theorie en praktijk.
Mocht hier een vervolg op komen dan hou ik me zeker aanbevolen.

Bedankt en tot snel, Dennis

Dennis Gjaltema

Hoi Arend,

Ik kwam helemaal blank naar de workshop portretfotografie op 15 mei. Dacht even kijken of ik naast concertfotografie ook een andere kant van fotografie ook leuk vindt.En dat is nu ook zo.

Ben nu druk bezig om rond te kijken wat ik wil gaan aanschaffen voor portretfotografie.

Nogmaals bedankt voor je enthousiasme en je tips.

Johan Algra

Beste Arend, Ik heb afgelopen zaterdag een ontzettend leerzame en leuke dag gehad bij je workshop portret/studio fotografie. Veel opgestoken uit je theoriedeel en de fotoshoot in het middagdeel was heel leuk.

Gisteren de resultaten in Lightroom bekeken en ik mag wel zeggen dat ik tevreden ben over het resultaat.

Mijn dank voor het delen van al je kennis. groeten, Bas Berkhout

Gaby

Hallo Arend, bedankt voor de workshop. Wij hebben er erg veel van opgestoken. Je hebt ons veel informatie gegeven en alles duidelijk uitgelegd. De theorie was goed te volgen. ‘s middags met maureen aan de slag was verschrikkelijk leuk en leerzaam. Een prachtig model! Hopelijk volgt er nog een vervolg.

Bedankt voor de gezellige dag, jaap en Gaby.

Jaap Suierveld

Hoi Arend,

Ik wil je bij deze nog bedanken voor de leuke en leerzame dag! Er hing een relaxte sfeer met veel ruimte voor eigen inbreng. Dit in combinatie met de praktische tips maakt de wokshop tot een echte aanrader!:)

Groetjes Maureen

Maureen

Datum workshop 03-07-2010

Arend is een zeer gedreven persoon die heel veel noodzakelijke informatie op een juiste en zeer begrijpelijke manier kan overbregen, na een ochtend theorie de praktijk waar het geleerde kon worden getoets.

Zeker een aanrader voor de gevorderde fotograaf die veel meer uit z’n flitsset wil halen.

Arjan Groot

Beste Arend, Ik heb afgelopen zaterdag een ontzettend leerzame en leuke dag gehad bij je workshop portret/studio fotografie. Veel opgestoken uit je theoriedeel en de fotoshoot in het middagdeel was heel leuk.

Gisteren de resultaten in Lightroom bekeken en ik mag wel zeggen dat ik tevreden ben over het resultaat.

Mijn dank voor het delen van al je kennis. groeten, Bas Berkhout

Bas Berkhout

Hallo Arend
Ik heb weer veel opgestoken bij je op de workshop 15 Mei.

Goed te volgen ,grote ruimte ,leuk model die na een lange dag nog steeds goed gehumeurd was.

Voor eventuele andere workshops hou ik me aanbevolen.

Theo Wessels

Op zaterdag 11 september heb ik bij Arend workshop 1 gevolgd, ik kwam bijna blanco aan kennis aan waar Arend ook van te voren naar vraagd zodat hij goed is ingelezen in ieders kunnen.

Arend heeft zich meerdere keren verontschuldigd dat ie die dag niet op zn best was maar daar was qua kennis en overbrengen van informatie weinig van te merken.

Ik vond het een zeer leerzame dag waar je een stortvloed aan informatie op een zeer begrijpelijke manier te horen krijg.

Ook bij eventuele vragen word hier de tijd voor genomen en krijg je een duidelijk antwoord waarna weer verder word gegaan met de stof van de workshop.

Ik vind workshop 1 zeker een aanrader voor zowel de beginnende als de gevorderde fotograaf!

Heino

De combinatie van een leuke locatie, enthousiaste Arend, grote verscheidenheid aan apparatuur om de daarmee te behalen lichteffecten te demonstreren èn de duidelijke informatie, maakte dit een waardevolle dag.

Zeer geschikt voor gevorderde fotografen.

Marcus

Ook ik was die zaterdag 11 september aanwezig. Het grote verschil tussen de andere cursisten en mij was de afstand die ik af had gelegd om deze workshop te volgen. Kwamen de meeste uit Heerhugowaard en naaste omgeving, ik had ruim een uur in de auto gezeten.

Achteraf een goed besluit want de workshop stond bol van praktische handvatten en mogelijkheden om die handvatten later met een model uit te testen.

Arend bleek een gepassioneerd fotograaf die de onderwerpen die behandeld werden duidelijk op een rijtje zette en levendig overbracht. Bij een vervolgcursus zal ik zeker weer in de auto stappen om mijn kennis te vergroten.

Robert Verduin

Robert Verduin

Leuke Workshop! Waardevol en begrijpend uitgelegd. De dag vloog voorbij en smaakt naar meer. Als je meer wilt leren, dan is deze workshop zeker een aanrader.,

Ik kom zeker nog eens een praktijkdag bij je doen!

Wop

Beste Arend,

Een zeer leerzame dag, goede uitleg en een gezellige groep deelnemers en bovenal een heel goed en geduldig model die er zelf ook veel kijk op heeft (complimenten bianca !!). De theorie was leerzaam maar na de geweldige lunch kwam het echte werk, plaatjes schieten van het model, helemaal top, er kwam zelfs een echte windmachine aan te pas. Tot slot heb ik voor mezelf mooie plaatjes geschoten.(Arend ik zal er een paar doorsturen ter beoordeling)

Conclusie: voor herhaling vatbaar (Arend mij zie je zeker weer terug!)

Bedankt voor de leerzame dag !

mvg Richard Talpa fotografie

Richard

Zondag 21 november praktijkdag studio fotografie met model
Goed georganiseerd en alle apparatuur tot je beschikking.
Vakundige begeleiding ! Prima verzorgde lunch !
Kortom een fantastische dag die voor herhaling vatbaar is.
Bedankt Arend

Groet matthieu,

Matthieu Verhoeven

Het was weer super! Veel geleerd en een gezellig groepje.
Ik vond het model ook heel goed!
Nu sparen voor die lichtset ?

I Kok

Workshop Portret op 21 november was super!
Heb veel geleerd, leuke ploeg en prima workshop leider!
Bedankt Arend, ik kom graag de 15e januari weer!

Isabelle

Dag Arend,

Ik wilde je nog even bedanken voor de workshop op 5 februari. Ik heb veel geleerd, moet nog veel meer bijleren, maar heb denk ik wel de smaak te pakken voor wat betreft de portretfotografie.

Ik vond het fijn dat je me het boek en de grijskaarten mee liet nemen. Ik maak het bedrag snel over zodra ik de factuur van je krijg!

Groeten
Theo Stielstra,
Heemstede

Theo Stielstra

Workshop studiofotografie gevolgd bij Arend,

Als leek op dit gebied ontzettend veel geleerd betreffende gebruik van belichting.
Een heel goede theoretische uitleg,met praktijkvoorbeelden.
Met de nodige aanvullingen en tips van, het proffesionele model, Bianca, werd ook het praktijk gedeelte een feest waarbij de resultaten naar grote tevredenheid waren.

De lunch tussendoor zorgde voor een goed gevulde inwendige mens.

Nogmaals bedankt voor de fijne leerzame dag.

Thea

Zondag 21 November ben ik voor de tweede keer bij Arend geweest.
Bij deze sessie konden we zelf de licht opstelling combineren
terwijl Arend wel een oogje in het zeil hield.

Model Heidy een jonge vlotte en vriendelijke jonge dame, en een leuke groep van 7 personen.
Wat alles weer tot een geslaagde dag maakte.

Theo Wessels

Bedankt voor alle leuke en lieve reacties !
ik zie jullie graag nog eens terug op een andere workshop !
of gewoon voor een dagje foto’s schieten !

gr. Arend

Arend Spaans

Arend Spaans

Telefoon: 06-29096230.

Postbus 454 1740 AL Schagen.

Volg mij

Studio

Studio: uitsluitend op afspraak.

Antonie van Leeuwenhoekweg 35.

2408 AK Alphen aan den Rijn.

Pin It on Pinterest

Share This