Ongetwijfeld heeft u mij op mijn facebook pagina of website, als u mij volgt, er een keer over horen praten maar wat is nu precies T0.1 en T0.5 als we het hebben over flitsduur en bijbehorende tijden.
De flitsduur bepaald in een studio omgeving of een onderwerp “bevroren”wordt of niet.
Er bestaat een effectieve flitsduur die aangeduid wordt in een T0.5 tijd en een totale flitsduur welke als T0.1 aangeduid wordt.
Effectief klinkt goed maar niets is minder waar als het belangrijk voor u is om beweging vast te leggen en te “bevriezen”.
Er is dan maar 1 tijd om flitsduur aan te geven en dat is de T0.1 tijd, de totale flitsduur.
De T0.5 tijd wordt halverwege de amplitude gemeten.
T0.1 daarentegen wordt op 10% gemeten van de amplitude. Deze waarde is de juiste waarde om te weten of er beweging vastgelegd kan worden of niet.
Een T0.5 waarde zegt niets over het bevriezen van het beeld daar 40% van de ontlading na de T0.5 tijd komt t.o.v. T0.1
Op de normale amplitude van een flitser, zoals boven weergegeven, dient u dus de T0.5 tijd door minimaal 3 te delen om tot een T0.1 tijd te komen.
Een T0.5 tijd is natuurlijk veel aantrekkelijker om te specificeren in de folders en technische data wat betreft verkoop.
De T0.5 klinken sneller dan de T0.1 tijden. 1/15000 klinkt beter dan 1/9000 maar laat u niet misleiden.
U kunt zich misschien voorstellen dat als ik een tennisbal omhoog zou gooien in een donkere studio deze op tijdstip A gevangen wordt door de flits. Stel dat deze flits een 1/3000 T0.5 zou zijn dan is deze daadwerkelijk op een T0.1 waarde niet meer dan 1/1000.
De flitser gaat af en de flits cq het licht raakt de bal en wordt als zodanig vastgelegd op de sensor. De flits is echter nog lang niet klaar en dooft nog uit richting tijdstip B. Het uit doven van de flits zorgt er voor dat de bal nog deels belicht blijft waardoor er beweging onscherpte optreed. De bal staat namelijk niet stil.
Dit gebeurd natuurlijk allemaal in een fractie van een seconde maar is wel essentieel.
Broncolor heeft niets voor niets de naam om bewegende onderwerpen met hun flitsduur te kunnen “bevriezen”.
Zij geven altijd hun flitsduur op in een T0.1 tijd. De meest eerlijke tijd daar een T0.5 tijd niets zegt over het vastleggen van beweging. Nogmaals 40% van de flits komt na de T0.5 tijd t.o.v. T0.1
Per merk is het ook nog eens verschillend hoe tijden gemeten worden en hoe de amplitude opbouwt wordt. In een niet nader te noemen flitser trof men een pre ontsteking aan waarin eerst een heel klein beetje ontlading opgebouwd wordt en daarna pas de piek komt. Als deze tijd gemeten zou worden kom je tot nog kortere flitsduur tijden uit op T0.5. De pre ontsteking dient u zelfs door minimaal 5 te delen om tot een T0.1 tijd te komen. Zie ook onderstaande afbeelding.
Zo ziet u maar dat een boekje en specificaties van een merk niet zoveel zeggen.
Uit ervaring kan ik ondertussen wel vertellen dat veel flitsers het niet halen als het gaat om het bevriezen van het beeld. De meeste instap sets komen niet verder dan 1/700 – 1/1200 met soms een uitschieter naar 1/2000 op T0.5
Daarna komt het middensegment wat misschien 1/2500 a 1/4000 haalt op T0.5.
Deel dat door minimaal 3 en er blijft niets over van de totale flitsduur. Met onscherpte als gevolg.
Hierna komt u in het “top” segment maar ook hier zeggen specificaties met een T0.5 tijd niets.
Ik heb uit eigen ervaring een merk uit dit segment kunnen testen welke een flitsduur op gaf van 1/7200 T0.5.
Ik heb lang getest maar een scherp beeld heb ik er niet uit kunnen halen.
Hetzelfde gaat vaak op met of voor water shoots. Je ziet de druppels vallen en daar daarna een spoor van dezelfde druppel. Dit is het uitdoven van de flits. Als u dan ook nog goed kijkt zit het uitdovende flits spoor aan de onderkant van de druppel. De druppel valt immers naar beneden. Dit is een taps toelopend lichtspoor.
Hierdoor lijkt het alsof de druppel ogenschijnlijk omhoog “valt” i.p.v. naar beneden. Technisch kloppen deze watershoots dan ook niet en gebruikt men niet toereikende apparatuur.
Als u dan ook nog eens gaat kijken naar het verloop in flitsduur t.o.v. het regelbereik zit u helemaal aan de goede kant. Ik heb een apart stuk geschreven over afname van flitsduur t.o.v. het regelbereik ( vermogen ). Dit is absoluut zeer belangrijk en het lezen waard.
Dan nog de broncolor cutt-off techniek die toegepast wordt. Deze techniek houd in dat de flits afgekapt wordt. Hierdoor ontstaat een nog scherper beeld zonder last te hebben van het uitdoven van de flits en rekent een microprocessor de kortste en de langste flitsduur uit waardoor snelheden tot 50 flitsen per seconde kunnen worden gehaald.
T0.5 tijden zijn leuk maar niet meer dan een mooi verkoop trucje. Het verloop in het regelbereik is belangrijk zodat u niet beperkt wordt door uw flitsers.
Als het om bevriezen van beeld gaat is er maar 1 tijd die daadwerkelijk hier iets over zegt en dat is de T0.1 tijd. Wordt deze niet opgegeven en heeft u alleen de beschikking over een T0.5 tijd kunt u deze minimaal door 3 delen en misschien nog wel meer.
Breek het licht, niet uw brein en doe het voordeel met het bovenstaande.
Meer weten ? kom langs op een van mijn workshops / masterclasses of broncolor demo dagen in het land zodat u zelf kan ervaren wat een T0.1 tijd voor u kan betekenen.
Telefoon: 06-29096230
Postbus 454 1740 AL Schagen
Uitsluitend op afspraak
Antonie van Leeuwenhoekweg 35
2408 AK
Alphen aan den Rijn