E-M1X Vs E-M1 Mark II

Mijn persoonlijk visie.
 
Bij de introductie van de OM-D E-M1X van Olympus werd ik, en wellicht ook anderen, niet echt vrolijk wat er allemaal geroepen werd. Natuurlijk mag ieder zijn eigen mening hebben en uiten maar als je nog nooit het nieuwe model vastgehouden hebt of je bezit tijdelijk een pre productiemodel dan dien je dat wel te melden voor de volledigheid in je review.
 
Bloggers / vloggers welke de camera tot aan de grond toe af fikken zie ik alleen maar als clickbaits en kan ik echt niet serieus nemen. Kleine sensor en 3000 euro is het enige wat ze uit kunnen kramen zonder verder te kijken dan hun neus lang is. Roepen dat het bijna hetzelfde toestel is als de OM-D E-M1 mark II valt eigenlijk onder dezelfde categorie.
 
De prijs is “stevig” dat zal niemand ontkennen. Is het je waard dit bedrag uit te geven of niet? Mij maakt het niet uit maar als we dan toch zo graag camera’s /grote/kleine sensors/prijzen etc. wil vergelijken moet je het wel goed doen. De prijs is een heet hangijzer bemerkte ik al. Ik wil hier dan ook o.a. een vergelijk in maken.
 
Dat de OM-D E-M1 mark II 2,5 jaar geleden uit kwam koste deze 2000 euro. Als je de E-M1 Mark II wilt vergelijken met de OM-D E-M1X zal je daar wel een grip bij moeten kopen a 300 euro. Iets wat velen in die tijd wel gedaan hebben. Destijds is er wel geklaagd over de prijs maar ze gingen als zoete broodjes over de toonbank. Een extra accu erbij koste 80 euro. Totaal 2380 euro.
 
De OM-D E-M1X heeft een ingebouwde grip en wordt geleverd met twee accu’s en twee laders.
 
Bij de OM-D E-M1 Mark II dien je dan ook nog een losse lader te kopen a 70 euro. Totaal van de OM-D E-M1 Mark II incl. grip, twee accu’s en twee laders komt dan op 2450 euro.
 
Ik ga uit van adviesprijzen wat in mijn ogen de eerlijkste vergelijking is bij release van een nieuw toestel. Ook de OM-D E-M1X zal in verloop van tijd echt wel in prijs gaan zakken.
 
Eigenlijk kan je de E-M1X niet vergelijken. Er is geen andere OM-D camera met een ingebouwde grip. Afijn, OM-D E-M1X 3000 euro en de OM-D E-M1 Mark II vergelijkbaar zoals de OM-D E-M1X 2450 euro.
 
Het verschil is dus 550 euro. Niet iedereen zal de grip ( en extra functies ) nodig hebben dat snap ik echt wel. Maar zoals gezegd weet ik er zat welke met grip en extra accu’s rond lopen.
 
Wat krijg je dan meer voor 550 euro verschil in de nieuwe OM-D E-M1X?
 
Ik zal ongetwijfeld wel wat vergeten maar dit zijn wel de hoofdpunten:
 
• Sluiter gegarandeerd 400.000 sluiterbewegingen. Dit is twee keer zo lang als de OM-D E-M1 Mark II.
• Dubbele true pic VIII processor.
• Sensor met verbeterde coating.
• Ingebouwde ND filters met live ND functie.
• Sterk verbeterde stabilisatie ( beste ter wereld 7,5 stops ).
• Hoog resolutie shot uit de hand.
• Sterk verbeterde weesbestendigheid ( je hoeft je nergens meer druk over te maken).
• GPS.
• Barometer.
• Temp meter.
• Draadloos tethering.
• Verbeterde stackfunctie ( focus stacking ) 3 tot 15 beelden uit de hand.
• Veel grotere en snellere buffer voor het wegschrijven van je beelden.
• Full HD 120fps ( slowmotion )
• 4K OM Log400 film functie.
• Sterk verbeterde AF.
• Intelligent AF systeem voor motorsport, vliegtuigen, helikopters en treinen. Dit systeem gaat updates krijgen in de nabije toekomst.
• Meer functieknoppen.
• Anti flickr Shooting.
• Mymenu.
• Dual Fast SD card slots.
• Joysticks.
• Grotere zoeker.
• Verbeterde anti stoffilter.
• USB-C oplaadbaar.
• 54gram zwaarder dan de OM-D E-M1 mark II met twee accu’s
 
Al met al is dat heel veel meer dan wat de OM-D Mark II te bieden heeft. ( wat overigens nog steeds een dijk van een camera is ) Hierin heb ik dan nog niet de firmware updates meegenomen welke ongetwijfeld gaan komen. Dual processor is meer rekenkracht dus biedt ook meer mogelijkheden.
 
Of het je de 550 euro meer waard is kan ik natuurlijk niet voor je bepalen. Vergelijking met andere merken kan in mijn ogen niet daar deze niet de functies hebben welke deze camera’s wel bezitten.
 
Als je dan ook nog in ogenschouw neemt dat alle merken camera’s in de loop der jaren steeds duurder zijn geworden vind ik het persoonlijk toch een behoorlijke verbetering t.o.v. van het huidige vlaggenschip en het geld zeker waard.
 
Een camera past bij je of niet. Zo niet koop je wat anders. zowel ben je natuurlijk welkom bij een van de Olympus dealers. De perfecte camera bestaat simpelweg niet. Ik koop wel een full frame is ook zo’n argument om de kleinere sensor maar af te branden of jezelf een betere fotograaf te noemen. Prima geen probleem en succes met de uitgaves welke je moet doen als je iets van een lichtsterk (tele)objectief moet gaan kopen. Dan heb ik het nog niet over gewicht en compactheid qua objectief grootte. Ik noem maar even het nieuwe 24-70 objectief van Nikon voor hun Z 6 / Z 7 systeem a 2499 euro. Ter vergelijk Olympus 12-40mm F2.8 ( cropfactor 2 dus 24-80 equivalent op full frame ) 899,00 euro bij Kamera express op het moment van schrijven.
 
Mijn eigen ervaringen na een kort weekje met de nieuwe Om-D E-M1X zijn zeer positief. Ik heb nog lang niet alles kunnen testen en zal daar echt nog wel weken voor nodig hebben.
 
Nee, het is niet allemaal hosanna want ook ik zie nog wel verbeter punten. Ik vind niet elke knop even logisch zitten maar wellicht went dit toch naarmate je de camera langer in bezit hebt. In software weet ik nu ook al een paar verbeter punten. Olympus luistert wel naar zijn achterban / Visionaries dus grote kans dat dit later met een firmware opgelost gaat worden.
 
Voor mij is mobiliteit en de draagbaarheid van (tele) objectieven toch wel een pre. Ja misschien dat de beeldkwaliteit een tikje minder is dan een full frame camera. Beter wel een foto dan er geen kunnen maken door beperking van je systeem. En wordt je nu beoordeeld op je foto’s of op je camera? Ik geloof niet dat iemand ooit geklaagd heeft over de kwaliteit in mijn foto’s of dat ik gebruik maak van een kleinere sensor. Perceptie speelt in ieder geval een grote rol in de fotografiewereld dat staat wel vast.
 
Innovatief kan je Olympus zeker noemen. Zij zijn er zeker van dat dit systeem en hun ontwikkelingen een bepaalde markt aanspreekt en zal blijven aanspreken. Het is verder aan mij om mooi beeld te laten zien en technische mogelijkheden uit te diepen als Olympus Visionary. Ik ben er blij mee en denk dat deze OM-D E-M1X zeer zeker potentie heeft. Bepaalde technische zaken zullen ongetwijfeld door gaan vloeien naar overige OM-D modellen welke in de toekomst op de markt gebracht worden.
 
Absolute confidence is de slogan voor de nieuwe Om-D E-M1X en dat geldt niet alleen voor de camera maar voor hun hele strategie en mijn ervaringen tot nu toe 😉

Arend Spaans

Telefoon: 06-29096230 | 0224-722364.

Postbus 454 1740 AL Schagen.

Volg mij

Studio

Studio: uitsluitend op afspraak.

Antonie van Leeuwenhoekweg 35

2408 AK Alphen aan den Rijn.

Pin It on Pinterest

Share This