Stackrail

Sinds kort heb ik een stackrail aangeschaft om een stap verder te gaan in mijn extreme macro foto’s. De keuze is uiteindelijk gevallen op een Qool rail 250. Waarom ?  Je gaat kijken wat bij je past en wat nog binnen het budget valt. Ik weet dat er zonder problemen stackrails te vinden zijn van 800 euro en hoger maar dat heb ik er dan weer niet voor over. Het moet doen wat het moet doen en volgens mij kan deze rail dat. Komt nog eens bij dat ik prima geholpen ben door de firma waar ik de rail heb aangeschaft. Op Facebook een een tijdje gechat over de rail en wat ik dacht nodig te hebben. Vanaf het begin tot het eind goed begeleid. Alles werd geregeld en ik kon direct en makkelijk betalen. De rail is de volgende dag vanuit Duitsland op de post gegaan en was binnen 3 dagen in huis.

Oké en dan? want verder wist ik niet zo heel van de rail af. Eigenlijk wijst het voor zich. Je schroeft de rail in elkaar ( komt grotendeels al voor gemonteerd binnen). De rail op de grondplaat monteren was mijn werk. Met een tien minuten zat dit in elkaar. Software gedownload, USB aangesloten, 1 triggerkabel naar de camera, de ander voor de stroom en de rail was te bedienen via mijn toetsenbord nadat ik de software had opgestart en connectie had gemaakt.

Ik heb overigens voor de USB versie gekozen en niet draadloos wat ook een optie is. Alles met een kabel geeft voor mij toch minder storing dan zonder. De rail staat in dit geval letterlijk naast mijn PC. De software wijst voor zich en zonder verdere know how kom ik tot resultaten als hiernaast getoond. De software laat de stapgrootte zien en rekent de totale afstand voor u uit. In de software zit nog een calculator waar u alle mogelijk opties kan invoeren om het juiste te berekenen voor uw stack.

De rail kan stappen maken met minimaal 0.000078125 millimeter tussen elke stap. Goed voor vergrotingen tot 100X. De afstand waarover ik kan stacken is groter dan het interne stackgedeelte van de OM-D camera’s. Ik heb overigens in voor gaande jaren stacks gemaakt zonder stackrail en met zeer goed resultaat. De rail welke ik nu heb aangeschaft was ook een gokje en dat is best een prijzig gokje als blijkt dat het minder of wellicht net zo goed werkt als de camera zonder rail. Dat laatste is zeker niet het geval. Ik behaal sneller een beter resultaat met deze rail t.o.v. zonder rail. Waarom? A: De eerder genoemde afstand waarover ik kan stacken is vele malen groter. B: Ik kan een begin en een eindpunt kiezen. Iets wat ( nog ) niet mogelijk is bij het interne stacksysteem van de OM-D camera’s. C: Fijne haren komen beter uit de stackrail versie dan het interne stacksysteem van de OM-D camera’s en D: de stack beweegt 1 kant op i.p.v. 2 kanten bij het interne systeem bij het gebruik van meerdere tussenringen.

Al met al ben ik dik tevreden. Nu een weekje aan de gang en hiernaast een aantal resultaten met de rail ( onderste 3 foto’s ) De bovenste foto is een stackfoto zonder rail met de OM-D camera.

Er is nog een andere reden waarom voor een stackrail kies en dat is omdat ik t.z.t. met microscoop objectieven wil gaan werken van Olympus. Dan wil ik nog een stap hoger in niveau en nog een stapje dichterbij kunnen komen. Voor nu heb ik nog zat uit te zoeken maar vind het leuk om te doen en de resultaten mogen er m.i. nu al zijn. Ik kan er mijn ei wel in kwijt.

Mocht u interesse hebben in een stackrail dan verwijs ik u naar de MJKZZ webshop. Wil u meer informatie voeg dan Daniel Pusch toe op Facebook. Hij kan u feilloos verder helpen als u nog vragen heeft. 

 Meer resultaten zullen in de loop van dit jaar volgen. 😉

Arend Spaans.

 

 

 

 

© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans
© Arend Spaans

Sinds kort heb ik een stackrail aangeschaft om een stap verder te gaan in mijn extreme macro foto’s. De keuze is uiteindelijk gevallen op een Qool rail 250. Waarom ?  Je gaat kijken wat bij je past en wat nog binnen het budget valt. Ik weet dat er zonder problemen stackrails te vinden zijn van 800 euro en hoger maar dat heb ik er dan weer niet voor over. Het moet doen wat het moet doen en volgens mij kan deze rail dat. Komt nog eens bij dat ik prima geholpen ben door de firma waar ik de rail heb aangeschaft. Op Facebook een een tijdje gechat over de rail en wat ik dacht nodig te hebben. Vanaf het begin tot het eind goed begeleid. Alles werd geregeld en ik kon direct en makkelijk betalen. De rail is de volgende dag vanuit Duitsland op de post gegaan en was binnen 3 dagen in huis.

Oké en dan? want verder wist ik niet zo heel van de rail af. Eigenlijk wijst het voor zich. Je schroeft de rail in elkaar ( komt grotendeels al voor gemonteerd binnen). De rail op de grondplaat monteren was mijn werk. Met een tien minuten zat dit in elkaar. Software gedownload, USB aangesloten, 1 triggerkabel naar de camera, de ander voor de stroom en de rail was te bedienen via mijn toetsenbord nadat ik de software had opgestart en connectie had gemaakt.

Ik heb overigens voor de USB versie gekozen en niet draadloos wat ook een optie is. Alles met een kabel geeft voor mij toch minder storing dan zonder. De rail staat in dit geval letterlijk naast mijn PC. De software wijst voor zich en zonder verdere know how kom ik tot resultaten als hiernaast getoond. De software laat de stapgrootte zien en rekent de totale afstand voor u uit. In de software zit nog een calculator waar u alle mogelijk opties kan invoeren om het juiste te berekenen voor uw stack.

De rail kan stappen maken met minimaal 0.000078125 millimeter tussen elke stap. Goed voor vergrotingen tot 100X. De afstand waarover ik kan stacken is groter dan het interne stackgedeelte van de OM-D camera’s. Ik heb overigens in voor gaande jaren stacks gemaakt zonder stackrail en met zeer goed resultaat. De rail welke ik nu heb aangeschaft was ook een gokje en dat is best een prijzig gokje als blijkt dat het minder of wellicht net zo goed werkt als de camera zonder rail. Dat laatste is zeker niet het geval. Ik behaal sneller een beter resultaat met deze rail t.o.v. zonder rail. Waarom? A: De eerder genoemde afstand waarover ik kan stacken is vele malen groter. B: Ik kan een begin en een eindpunt kiezen. Iets wat ( nog ) niet mogelijk is bij het interne stacksysteem van de OM-D camera’s. C: Fijne haren komen beter uit de stackrail versie dan het interne stacksysteem van de OM-D camera’s en D: de stack beweegt 1 kant op i.p.v. 2 kanten bij het interne systeem bij het gebruik van meerdere tussenringen.

Al met al ben ik dik tevreden. Nu een weekje aan de gang en hiernaast een aantal resultaten met de rail ( onderste 3 foto’s ) De bovenste foto is een stackfoto zonder rail met de OM-D camera.

Er is nog een andere reden waarom voor een stackrail kies en dat is omdat ik t.z.t. met microscoop objectieven wil gaan werken van Olympus. Dan wil ik nog een stap hoger in niveau en nog een stapje dichterbij kunnen komen. Voor nu heb ik nog zat uit te zoeken maar vind het leuk om te doen en de resultaten mogen er m.i. nu al zijn. Ik kan er mijn ei wel in kwijt.

Mocht u interesse hebben in een stackrail dan verwijs ik u naar de MJKZZ webshop. Wil u meer informatie voeg dan Daniel Pusch toe op Facebook. Hij kan u feilloos verder helpen als u nog vragen heeft. 

 Meer resultaten zullen in de loop van dit jaar volgen. 😉

Arend Spaans.

 

 

 

 

Arend Spaans

Telefoon: 06-29096230 | 0224-722364.

Postbus 454 1740 AL Schagen.

Volg mij

Studio

Studio: uitsluitend op afspraak.

Antonie van Leeuwenhoekweg 35

2408 AK Alphen aan den Rijn.

Pin It on Pinterest

Share This