Hoeveel Ws is voldoende ?
V2.2

Bij het kopen van een nieuwe flits set komt altijd de volgende vraag naar voren; Hoeveel Ws ( joules ) zal ik aanschaffen of is voldoende?

Hoe meer, hoe beter is vaak het advies op fora en in de plaatselijke camera winkel. Ook in de “vakbladen” krijgt u dit advies aangemeten.

Niets is minder waar. Het minimale vermogen is veel belangrijker dan het maximale vermogen.

18Ws is heel veel licht. 100Ws komt ongeveer overeen met 2 speedlights op vol vermogen. Ik hoef u niet te vertellen hoeveel licht dat is.

400 tot 600 Ws wordt regelmatig aangeschaft / aangeraden en na aanschaf komt men er achter dat het licht niet genoeg terug te regelen is.

Veel fotografen schaffen een flits set aan maar bezitten geen eigen studio en zijn aangewezen op een zolder, slaapkamer of huiskamer. De gemiddelde plafondhoogte is pakweg 2,70 meter en de gemiddelde grootte van een kamer +- 30m2.

U kunt ook denken aan een papierrol van 3 meter breed die u 7 meter naar voren rolt. dan heeft u een daadwerkelijke werk oppervlak van 21m2.

Een model en/of groep neemt niet meer ruimte in beslag dan 10m2. Met een 400 Ws flits set heeft u dan al snel teveel licht in huis gehaald.

De instap en middensegment flits sets zijn maar over 5 stops terug te regelen. Een stop is een halvering of verdubbeling van het licht. Als u dat door rekent bij een 400Ws set waarbij 400Ws als de eerste stop wordt gerekend komt u op een minimaal vermogen uit van 25Ws.

Mijn broncolor siros 400S flitsers  zijn over een veel groter bereik terug te regelen. 9 stops in totaal. Dan maakt het maximale vermogen niet uit omdat 400Ws terug te regelen is naar 1,5 Ws.

Terug naar de 5 stops. 25Ws minimaal vermogen lijkt niet veel, maar is het wel. Een belichtingslichtmeter is hierbij de uitkomst om het een en ander duidelijk te maken.

Op een masterclass laat ik o.a. zien wat kwaliteit van licht is. Dit bereikt u door een zo groot mogelijk licht oppervlak te creëren en deze dichtbij uw onderwerp te plaatsen.

Foto: Anne Loos
t
Met volle overtuiging bieden winkels 600Ws sets aan.
Ik doe vervolgens een meting met de belichtingsmeter.

Nogmaals, ik heb de flits unit op minimaal vermogen staan. Dit is 25Ws.

Uit de belichtingsmeter komt een waarde van F11 bij ISO 100.

25Ws geeft dus een waarde van F11 op +- 1 meter afstand van het model. U heeft dus totaal geen speling. 2 stops meer en u zit op F22.

Lager is dus niet mogelijk. Met een ND filter zou u lager kunnen komen maar u heeft geen flits set aangeschaft om vervolgens gelijk terug te rennen naar de winkel voor een ND filter a €100,00 euro. Kunt naar ISO 50 toe dan wint u een stop maar zit u nog steeds op F8.0

F22 wilt u mijden vanwege de diffractie. Dus u heeft een speling van 1 stop naar F16 wat over blijft. U heeft dan wel alles van voor naar achter scherp maar dat is juist niet wat u wilt. U wilt flexibel zijn in wat u maakt en niet vast zitten aan een bepaalde F waarde.

De eerder aangehaalde broncolor flitsers zijn in 9 stops af te regelen. Ik wil standaard op een waarde van F5,6 uit kunnen komen waar ik ook nog voldoende speling naar onder over hou. Een portret op F4, F2.8 of zelfs F1.2 wordt erg interessant in de studio. De speling naar beneden is dus voor mij veel meer van belang dan naar boven.

Ik wil families of meerdere personen fotograferen dus heb ik meer vermogen nodig. Dit is een vraag welke veel voorbij komt in de masterclass. Ook hierbij is de belichtingsmeter een uitkomst.

Ik maak een opstelling zoals hiernaast is weergegeven.

p
18 Ws is in veel gevallen heel veel licht.
De personen staan 4,5 meter van de softboxen en ik gebruik hierbij een standaard set softboxen van 60x60cm.

De softboxen staan 3,5 meter uit elkaar schuin naar voren gericht. Als ik een lichtmeting doe kom ik 4,5 meter verder uit op een waarde van F11 op vol vermogen. Dit is dus meer dan voldoende daar velen in een kleine ruimte zitten. Zij zullen geen grote groepen kunnen ontvangen of gaan fotograferen. Indien wel staan ze dichter op de softboxen.

Wilt u meer licht ? Dan is simpelweg uw ISO omhoog draaien van 100 naar 200 ISO een reële optie. U wint hiermee 1 stop en dan komt u op een waarde uit van F16. ISO 400 geeft een waarde van F22. De huidige camera’s zijn dusdanig ruis vrij dat ISO 400 i.c.m. de hoeveelheid licht geen enkel probleem meer is. Doe uw voordeel met het bovenstaande. Kies bewust en kijk verder dan alleen een prijs als u flexibel wilt zijn. U heeft niets aan een flits set waarbij u vastgebakken zit aan een F waarde van F8 of F11.

Wat raad ik aan ? Een 100Ws of evt. 200Ws set is meer dan genoeg voor portretfotografie. Flitser welke over een groter bereik dan 5 stops zijn bij te regelen is natuurlijk ook prima. Kijk naar het minimale vermogen. Komt dat onder de 10Ws uit zit u goed. Bijkomend voordeel van een set die minder hoog kan in Ws is dat ze voordeliger zijn in aanschaf. Laag vermogen units zijn sneller in hun flitsduur. Ook de herlaadtijden zijn sneller.

Zie het licht en koop bewust.

Breek het licht niet uw brein.

Arend Spaans

Telefoon: 06-29096230.

Postbus 454 1740 AL Schagen.

Volg mij

 

Studio

Uitsluitend op afspraak.

Antonie van Leeuwenhoekweg 35.

2408 AK.

Alphen aan den Rijn.

Pin It on Pinterest

Share This