Stacking vs Bracketing

Met  de ‘heel Holland stackt’ hype is er aardig wat beweging gekomen bij de Olympus macro fotografen.

Stacking is een makkelijke functie op de Olympus OM-D toestellen en een zeer mooie toevoeging voor macro fotografie.

Focus stacking en focus bracketing. Twee termen waar nog teveel verwarring over is.

Focus stacking: ( in NL focus stapeling )

De camera maakt 8 foto’s in totaal.

( 3 tot 15 foto’s met de OM-D E-M1X, OM-D E-M1 Mark III en de OM-D E-M1 Mark II met firmware 3.0 )

2 voor het scherpstelpunt en 5 erachter en stapelt deze ( stack ) automatisch in de camera tot 1 foto. Hierdoor ontstaat er meer scherptediepte maar met behoud van een onscherpe zachte achtergrond. Het effect zoals op F2.8 alleen met meer scherptediepte op het onderwerp.

De tussenafstand tussen elke foto is in te stellen van 1 t/m 10.

Fotografeert u in RAW dan ziet u op de SD kaart 8 RAW files staan maar ook 9 Jpeg files. 8 Jpeg files zijn gelijk aan de RAW files en de 9de Jpeg file is een stack van de 8 Jpeg foto’s.

De 9de Jpeg foto is dermate goed dat ik deze bijna altijd gebruik. Hier en daar wat kleine aanpassingen in photoshop en het beeld kan in mijn portfolio. U kunt natuurlijk ook zelf het beeld stacken ( RAW files ) m.b.v. externe software zoals Photoshop of Helicon.

Focus stacking is  beschikbaar op de Olympus OM-D E-M5 Mark III, OM-D E-M1, OM-D E-M1 Mark II, OM-D EM1 Mark III, OM-D E-M1X en na firmware update ook op de OM-D E-M5 Mark II. Focus stacking is mogelijk met de onderstaande objectieven;  8mm F1.8 fisheye, 7-14mmF2.8, 12-40mm F2.8, 30mm macro F3.5,  60mm macro F2.8,  12-100mm F4.0, 40-150mm F2.8, 100-400mm F5.0 – F6,3 en de 300mm F4.0

Buiten de E-M1X , E-M1 Mark III en de E-M1 Mark II ( na firmware update ) om is er geen keuze om meer of minder beelden te selecteren. Het zijn altijd 8 opnames.

Met de laatst genoemde camera’s van Olympus is er een mogelijkheid om een keuze te maken uit 3 tot 15 beelden welke in camera gestackt worden. Hierbij geeft de camera ook aan wat het verlies is van de stack d.m.v. een overlay kader zodat u nog beter en wellicht krapper kunt framen. 

 

 

Focusstacking 8 foto's
Focusstacking 8 foto's
Focusstacking 8 foto's
p

Het stapelen van foto’s levert meer scherptediepte op.

Focus bracketing:

Bij focus bracketing heeft u de mogelijkheid om 3 tot 999 opnames te maken. Ook hier is de tussenafstand te kiezen van 1t/m 10. U kiest Jpeg of RAW formaat. De hoeveelheid beelden dient u zelf in externe software samen te voegen ( stack ). Helicon of Zerene photostacker zijn software pakketten welke goed uit de bus komen.  Photoshop kan ook maar is beduidend minder goed. Na de stack zult u ook het een en ander weg moeten werken of bij moeten stellen in photoshop/lightroom of ander bewerkingspakket. Perfect uit de camera bestaat niet naar mijn mening.

Focus bracketing is op meerdere Olympus OM-D toestellen beschikbaar. ( vanaf de EM-10 t/m E-M1X )

Focus stacking en focus bracketing zijn eigenlijk alleen vanaf statief mogelijk. Ik maak veel gebruik van een Benro Macro statief ( TMS07A ). Toch is focus stacking ( let op alleen focus stacking ) uit de hand goed te doen. Met beide OM-D E-M1 toestellen kan het maar met de OM-D E-M1 Mark II  en de E-M1X gaat het sneller dan met de OM-D E-M1. De 5 assige stabilisatie van Olympus is hierin een waanzinnige ondersteuning.

Zowel focus bracketing als focus stacking zijn fijne functies voor de macro fotograaf. In zekere zin bespaart het u een macro instelslede. Hoewel deze ook  makkelijk kan zijn om het eerste focuspunt goed te bepalen en in te stellen.

Landschap fotografen die meer scherptediepte in hun foto’s willen hebben kunnen ook gebruik maken van deze functie. Minder gebruikelijk maar het kan. 3 a 4 beelden is dan al voldoende.

Kom langs op mijn macro workshop en ik leg het u graag nog een keer live uit.

Arend Spaans.

Arend Spaans Fotografie & Training Extreme macro
Focusbracketing 400 foto's
p

Meer scherptediepte en toch een onscherpe achtergrond.

Arend Spaans

Telefoon: 06-29096230 | 0224-722364

Postbus 454 1740 AL Schagen

Volg mij

Studio

Studio: uitsluitend op afspraak

Schrepel 5D 1648 GC De Goorn

Pin It on Pinterest

Share This