Focus stacking menu instellingen

Focusstacking ( ook wel focus stapeling genoemd ) op de OM-D camera’s is een populaire aangelegenheid voor de macro fotografen.

De camera maakt 8 foto’s in totaal waarbij het scherpstelpunt elke keer een klein stukje wordt verlegd.

De tussenstap tussen elke foto is in te stellen van 1/m 10 dit is een kwestie van experimenteren en kijken wat het beste bij u past. Waarbij 10 de grootste stap is tussen elke foto en 1 de kleinste.

De 8 foto’s worden automatisch samengevoegd tot 1 geheel in de camera. Hierdoor ontstaat meer scherptediepte maar wel met behoud van een rustige achtergrond zoals bijv. een foto op F2.8.

Met de komst van de OM-D E-M1X, OM-D E-M1 Mark III en de firmware 3.0 voor de OM-D E-M1 Mark II is het mogelijk om van 3 tot maximaal 15 beelden in-camera te stacken.

Focus stacking is een Olympus only feature en dankzij de stabilisatie kan het ook nog eens uit de hand! ( probeer het eens )

Focus stacking is alleen mogelijk met de onderstaande objectieven:

Olympus 8mm Fisheye F1.8

Olympus 7-14mm F2.8

Olympus 12-100mm F4.0 ( na firmware upgrade )

Olympus 12-40mm F2.8

Olympus 60mm F2.8

Olympus 30mm F3.5

Olympus 40-150mm F2.8

Olympus100-400mm F5.0 – F6.3

Olympus 300mm F4.0

Nu is de vraag waar zit focus stacking in het menu? De stack instellingen zitten behoorlijk diep weggestopt in het Olympus menu.

De OM-D EM-1X & OM-D E-M1 Mark III beschikken over een mymenu en is erg handig om de stackfunctie in een preset op 1 van de 5 persoonlijke tabbladen vast te zetten. Ik hoop dat het mymenu doorgevoerd gaat worden op alle OM-D en PEN camera’s. Een kind kan de was doen.

Als u het goed ingesteld heeft in het menu ( zie de foto’s ) ziet u bovenin het scherm BKT staan. U dient overigens wel 2 keer de AAN optie te bevestigen met OK ( multiselector ).

Als u OK drukt gaat u 1 stap terug in het menu. Vervolg de stappen zoals hiernaast zijn beschreven. Als u klaar bent staat er boven in het beeld of zoeker BKT ( zie laatste afbeelding ). Staat er geen BKT bovenin in het scherm probeer het dan nog eens door alle stappen te doorlopen en let op dat u de AAN optie bevestigd met de OK knop.

Na de 8 opnames ( 3 t/m 15 opnames op de OM-D E-M1X , OM-D E-M1 Mark III en de E-M1 Mark II met firmware 3.0 ) moet de camera rekenen om de foto’s uit te lijnen.

Of het beeld springt weer naar normale live view of u krijgt een groot oranje gekleurd uitroepteken. De laatste geeft aan dat uw stack mislukt is. Dit komt meestal omdat het onderwerp niet stil staat of u teveel beweegt.

Het rode lijntje op de laatste foto is alleen zichtbaar op de OM-D E-M1X , OM-D-EM1 Mark III en de E-M1 Mark II. Als u binnen dat kader stackt heeft u geen verlies in uw compositie.

Overigens is dit lijntje op de erg dun en wit van kleur dat deze slecht te zien is naar mijn mening. Ik heb dit al aangegeven bij Olympus en wellicht dat ze dit op kunnen pakken met een firmware update.

Bij het kiezen van focus stacking vervalt de optie eronder om het aantal beelden te kunnen kiezen. Focus stacking is altijd 8 foto’s behalve dan op de OM-D E-M1X, OM-D E-M1 MarkIII en de OM-D E-M1 Mark II.

Fotografeert u in RAW krijgt u er automatisch 8 Jpeg files bij. In totaal 17 files waarvan 8 RAW files en 8 Jpeg files en een 9de Jpeg welke de stack is van de voorgaande 8 Jpeg files. persoonlijk gebruik ik vaak de Jpeg file welke kant en klaar uit de OM-D komt rollen.

Voor de OM-D E-M1X, OM-D E-M1 MarkIII en de OM-D E-M1 Mark II is het mogelijk om 3 t/m 15 beelden te stacken. In RAW krijgt u dus 2 keer de hoeveelheid files op uw SD kaartje plus een gestackt eindresultaat.

Focus stacking is beschikbaar op de volgende OM-D camera’s:

OM-D E-M5 Mark II

OM-D E-M5 Mark III

OM-D E-M1

OM-D E-M1 Mark III

OM-D E-M1 Mark II ( firmware 3.0 )

OM-D E-M1X

Mocht de optie onder focus stacking nog aan staan ( niet grijs en selecteerbaar ), dan staat daar dat u kunt kiezen tussen 3 en 999 foto’s. In dat geval staat de camera op Focus bracketing. Dit is ook een vorm van stacken alleen wordt u dan geacht de foto’s in Photoshop of ander stack programma zelf samen te voegen. Voorbeelden van focus bracketing vind u HIER.

Probeer het eens uit en plaats uw resultaten in de Olympus fotografen Nederland groep op Facebook. Gebruik de hashtag #heelhollandstackt 😉 Ik kijk graag met u mee.

Vind u het lastig kom dan eens langs op mijn macro workshop Ik leg het graag nog een keer uit. Ook voor de niet Olympus gebruikers heb ik diverse opties om alsnog te kunnen stacken. Niet zo makkelijk als op de Olympus camera’s maar het kan zeker.

Voorbeelden van Focus stacking vind u o.a. HIER.

 

Arend Spaans

Telefoon: 06-29096230 | 0224-722364.

Postbus 454 1740 AL Schagen.

Volg mij

Studio

Studio: uitsluitend op afspraak.

Antonie van Leeuwenhoekweg 35

2408 AK Alphen aan den Rijn.

Pin It on Pinterest

Share This