Photokina OM-D E-M1 Mark 2

Afgelopen zaterdag , 24-09-2016, heb ik de photokina bezocht. Met twee merken waar ik ambassadeur/ visionair van ben is het altijd even goed voor de contacten en de nieuwtjes. In dit geval wilde ik zeker heen daar Olympus op de vooravond van de Photokina de OM-D E-M1 Mark2 aankondigde. De presentatie kunt u HIER nog eens terug kijken.

Vanzelfsprekend had ik de geruchten wel gehoord maar de specificaties gingen ruimschoots over de geruchtenstroom heen. Ik ben meer dan enthousiast. De praktijktesten zullen uitwijzen of ze de hoge specificaties waar kunnen maken maar het is veelbelovend tot nu toe.

U kunt HIER alles terug lezen over de E-M1 mark 2 camera.

Naast de specificaties heb ik ook altijd nog mijn eigen bevindingen. Op de Photokina aangekomen direct doorgelopen naar de Olympus stand. Bijgevoegd enkele foto’s gemaakt met de telefoon. Genoeg belangstelling zoals u ziet.

In de businessruimte werd de OM-D E-M1 Mark 2 aan mij gepresenteerd door een van de Olympus medewerkers. Wow kan ik u zeggen. Niet alleen op papier maar ook in mijn eigen handen. De verwachting is dat de OM-D E-M1 Mark 2 eind december op de markt gaat komen. Exclusief het een en ander uitproberen is toch wel fijn 🙂

De grip van de camera is flink verbeterd t.o.v. de OM-E-M1. Groter houdt beter vast en ruimer bij mijn vingers t.o.v. het objectief.

De nieuwe viewfinder heeft een refreshrate van 120fps en dit is duidelijk merkbaar bij bijvoorbeeld kunstlicht. Waar het vorige scherm nog wel eens flikkerde heb ik dat hier niet op kunnen merken.

De opstarttijd van de camera gaat een stuk sneller dan de E-M1.

Een duidelijke verbetering is de scroll snelheid door de beelden. Draaien aan het voorste instelwiel en je vliegt door de foto’s heen. Echt ideaal en duidelijk verbeterd. Snel terugbladeren of zoeken is zo geregeld.

Verder gaan de instelwielen zeer licht. Ik hoop niet te licht zodat u ze per ongeluk door draait en je instellingen verkeerd staan. Gelukkig is er wel een lock knop, hiermee kan je diafragma en sluitertijd vast zetten.

Een uitklapbaar scherm nu ook op de Mark 2. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden. Ik had liever gezien dat ze hetzelfde kantelbare scherm hadden gehouden wat op de huidige E-M1 zit. Deze kon naar boven en naar onder kantelen. Nu moet je het scherm buiten de camera draaien waardoor je toch uit balans bent. Het zal een kwestie van wennen zijn maar dat zal dan wel een tijdje duren. Overigens div. fotografen zweren er bij dus wie ben ik 😉

De accu is flink groter in formaat. 30% winst in power. Nu weet ik natuurlijk niet hoeveel de mark 2 gaat gebruiken bij snelle sportopnames. Burstmode en AF nemen behoorlijk wat energie. Alsmede het wegschrijven op twee SD kaartjes. Al met al ga ik maar uit van 400 shots per accu ( ja ze zijn nu eenmaal klein ) Is het meer dan is dat meegenomen. Accupercentage wordt nu in procenten weergegeven.

2 geheugenkaartjes waarop u weg kan schrijven. Dit ging zeer snel ook in burstmode. Ik begreep dat de buffer intern is verdubbeld in grootte. Hetgeen ook de snelheid bevorderd. Overigens is 15 frames  per seconde ( mechanische sluiter ) ontzettend snel in full Jpeg of RAW formaat. U moet gewoon een paar keer de ontspanknop ingedrukt houden…weerstand bieden tegen deze snelheid is niet mogelijk 😉

C1,C2,C3 ofwel drie standen voor verschillende instellingen die met een draai oproepbaar zijn. Gemak dient de fotograaf.

Het voelt allemaal vertrouwd zoals de E-M1 maar ook meer comfortabel met meer bedieningsgemak en vooral snelheid.

Een ding waar ik over twijfel is de bevestiging van de strap aan de rechterkant van de camera. Deze is bovenop geplaatst en ik vraag mij af of fotografen daar geen last van gaan krijgen. Ik gebruik nooit een camerastrap dus ik zal er dan ook geen last van hebben.

Het nieuwe 12-100mm F4  objectief presteert goed in de donkere ruimte, maar veldtesten zullen meer uitwijzen. Tijdens het zoomen komt het objectief wel naar buiten toe maar de maximale lengte valt mee.

De 25mm F1.2 is een plaatje, Heerlijke zachte bokeh en ragscherp daar waar het scherp moet zijn.

Een uitstekende Engelstalige review over de 25mm F1.2 vind u HIER.

De 25mm beschikt ook over een focusring die direct naar achteren getrokken kan worden om direct over te schakelen naar manueel focus. De focusring loopt zeer soepel. Verder voelt de 25mm zeer degelijk aan net als de rest van de objectieven uit de Pro serie.

Beiden objectieven komen op de markt met een verkoopprijs van € 1300,00.

De prijs van de OM-D E-M1 Mark 2 komt op 1999,00 euro.

Dit pré productiemodel is klaar van de buitenkant maar moet aan de binnenzijde nog aangepast worden aldus de Olympus medewerker.

De toekomst ziet er weer mooi uit. Verwachting is dat de OM-D E-M1 Mark 2 eind december op de markt gaat komen.

Ik kan helaas geen beelden tonen die gemaakt zijn, daar dit nog een sample product is en beelden hiervan niet naar buiten mogen.

*Alle foto’s telefoon foto’s ( samsung S7 ).

 

Arend Spaans

Telefoon: 06-29096230 | 0224-722364

Postbus 454 1740 AL Schagen

Volg mij

Studio

Studio: uitsluitend op afspraak

Schrepel 5D 1648 GC De Goorn

Pin It on Pinterest

Share This